Strona główna Tagi Uj

uj

Enologia coraz lepiej znana Polakom

Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.

Enolog: polskie wina są coraz lepsze

Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze – powiedział enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka.

Konsumenci wybrali najlepszy polski cydr

Uniwersytet Jagielloński w Krakowie zbadał polski rynek cydrów. Połowa respondentów deklarujących znajomość kategorii cydrów wskazała Cydr Lubelski jako najlepszy polski cydr. „Jest bardzo dobry, kojarzy się z latem. Ma wysoką jakość. To najlepszy, krajowy cydr” - uzasadniali badani.