Strona główna Tagi Uprawa szklarniowa
Tag:

uprawa szklarniowa

Spada powierzchnia ukraińskich szklarni

W ostatnich latach na Ukrainie powierzchnia upraw pod szkłem znacząco zmalała. Choć eksport szklarniowych warzyw w tym samym czasie wzrósł, import tych samych produktów wzrósł w wiele więcej.

Szkolenie pomidorowo-ogórkowe w Tłokini Kościelnej

W ramach przygotowań do nowego sezonu osłonowego firma Bayer właściciel marek Seminis i De Ruiter we współpracy z Hurtownią Ogrodniczą Lidia Horti-Logistic oraz firmami Biopharmacotech, ICB Pharma, Koppert Polska oraz Yara Poland 12 grudnia br. zorganizowała szkolenie dla podkaliskich ogrodników w Tłokini Kościelnej (woj. wielkopolskie).

Ostatnie artykuły

Konsumpcja warzyw i owoców w czerwcu 2020 roku

Dietetycy zalecają obecnie, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co zjadamy. Jedynie 16% Polaków spełniło ten warunek w czerwcu. To o 6 pkt. proc. mniej niż w maju. Jednocześnie odnotowaliśmy spadek wartości wskaźnika „Wczoraj na talerzu” obrazującego jakość naszej diety. W czerwcu więcej Polaków niż w maju (16% wobec 12%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki czerwca.

Webinarium Agroakademii BASF dla producentów pomidorów przemysłowych

W niedzielne popołudnie, tj. 5 lipca od 15:00, odbędzie się internetowe spotkanie Agroakademii Pomidorowej BASF, podczas którego można poznać sposoby ochrony roślin pomidorów, najnowsze rozwiązania w hodowli, przyjrzeć się plantacjom pod kątem zagęszczenia, zdrowotności, a także przeniesiemy Cię do Rosji, Turcji, Włoch, by poznać i ocenić kondycję tamtych upraw.

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?