Strona główna Tagi Zgnilizna twardzikowa
Tag:

zgnilizna twardzikowa

Co się dzieje z papryką w tunelach?

Jeszcze niedawno całkiem dobrze wyglądające rośliny i rokujące wysoki plon nagle zaczęły więdnąć (fot. 1). Ogrodnicy wyłamywali zwiędłe pędy, niestety za tym mechanicznym działaniem nie poszło chemiczne, przynajmniej nie od razu. Teraz sytuację nazwać złą – to jakby na siłę się pocieszać… Straszny eufemizm.

Wchodzimy w strategiczny okres ochrony warzyw i ziemniaków jadalnych

Warunki pogodowe w tym roku przyczyniają się do ogromnego zagrożenia plantacji warzyw i ziemniaków jadalnych.

Zgnilizna twardzikowa

Sclerotinia sclerotiorum, sprawca zgnilizny twardzikowej, jest polifagiem, porażającym większość gatunków roślin warzywnych. Największe straty powoduje na roślinach, które wytwarzają organy spichrzowe – korzenie, cebule i kłącza. Natomiast u warzyw kapustnych S. sclerotiorum może powodować pozbiorcze gnicie główek w okresie przechowywania.

Ostatnie artykuły

1 lipca – Dzień Polskiej Borówki

Pojawiły się pierwsze polskie borówki. Ulubiony superowoc dietetyków, wyśmienite w smaku, doskonałe jako owoc świeży, a także w postaci przetworów. Ich wartości smakowe doceniają zarówno dzieci, dorośli jak i osoby starsze. Ich walory wykorzystują często szefowie kuchni. Borówki z polskich plantacji będą dostępne tylko przez 3 miesiące. Cieszmy się nimi i wartościami na jakich plantatorzy tego owocu opierają swój sukces. Inauguracji sezonu towarzyszyły słowa podziękowania i szacunku dla pracy przy zbiorach i przy całorocznej pielęgnacji krzewów.

Więcej pieniędzy dla pszczelarzy

Trwają także prace dotyczące opracowania Krajowego Planu Strategicznego w ramach nowej perspektywy Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2021-2027. Elementem jego jest m.in. interwencja w sektorze produktów pszczelich – zastąpi ona aktualnie realizowany program pszczelarski. Szacowany budżet tej interwencji to kwota ponad 42 mln zł rocznie, tj. ponad 30% więcej niż obecnie.

Jedna inspekcja – efektywniejsze działanie

Od dziś, 1 lipca 2020 r. kontrole żywności w sklepach przejmuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.