Serwis korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. dowiedz się więcej » Nie pokazuj mi więcej tego powiadomienia
10.03.2014

Gruszki - przykład od najlepszych

Tagi: gruszki | grusze | belgia
Fot. D. Łabanowska-Bury

Fot. D. Łabanowska-Bury

Produkcja gruszek w Europie to domena Włochów, Hiszpanów, Holendrów i Belgów. Rocznie z belgijskich sadów zbiera się 250 000 ton tych owoców. Wraz z grupą sadowników należących do GP Fruit Family w sierpniu ub.r. miałam okazję zwiedzać belgijskie sady gruszowe, a także obiekty, w których owoce są przygotowywane do sprzedaży.
Jednym z punktów programu była wizyta w firmie Bel’Export współpracującej z grupą producentów New Green w miejscowości Borgloon (w połowie drogi między Brukselą a Maastricht).

Siła tradycji
Już trzecie pokolenie rodziny Derwael zajmuje się sadownictwem (gospodarstwo założył w 1922 r. Henri Derwael). Początkowo uprawy sadownicze pozostawały jedynie działalnością uboczną chowu bydła, tradycyjnie rosnące drzewa dawały cień zwierzętom w upalne dni. Po II wojnie światowej dwaj synowie H. Derwaela, Willy i Michel, zwrócili większą uwagę na uprawy sadownicze i firma zaczęła się rozwijać. Obecnie stery przejęli synowie Willy’ego Derwaela: Tony i Gaston – prowadzą Bel’Export i zapoczątkowali działalność grupy producentów New Green.

W Belgii do lat 90. ub. wieku dość dużo owoców sprzedawano w systemie aukcyjnym, obecnie jednak większość tamtejszych sadowników uważa ten system za przestarzały i mało elastyczny.
 
- Gromadzenie dużych ilości towaru w jednym miejscu jest skomplikowane ze względów logistycznych. Ponadto utrudnia ich sprzedaż. Sprzedający, którzy nie znają wymagań odbiorców odnośnie opakowań, nie mogą odpowiednio przygotować towaru – informował T. Derwael. Zarządzana przez niego firma handlowa została założona w 1994 r. Był to kolejny krok, aby sprostać wymaganiom klientów i odbiorców owoców. Obecnie na rynek krajowy i na eksport Bel’Export przygotowuje łącznie 80 000 ton owoców rocznie, z czego największy procent stanowią gruszki (ponad 50% to owoce odmiany ‘Konferencja’) i jabłka (udział 30%, głównie odmiany ‘Jonagold’ i jego sporty) oraz czereśnie, śliwki i truskawki. Założyciele firmy twierdzą, iż coraz większa liczba sadowników dąży do tego, aby sprzedawać swoje owoce za pośrednictwem grup producenckich lub firm handlowych. Ponadto dotacje unijne na dofinansowanie etapu przygotowania owoców do obrotu handlowego skłoniły braci Derwael do założenia grupy producentów owoców New Green. Jej obiekt sąsiaduje z obiektem Bel’Export. W 2008 r. do grupy New Green należało 22 producentów z regionu Borgloon i części Walonii. W 2009 r. członkowie grupy wyprodukowali na 445 ha 17 000 ton owoców.

Na początku 2011 r. New Green została uznaną organizacją producentów i rozpoczęła realizację niezależnego programu operacyjnego na lata 2011–2015, w którym członkowie zobowiązują się dopasować zakres produkcji do zapotrzebowania na rynku, a wysokiej jakości owoce sprzedawane pod marką Bel’ de Looz produkować zgodnie z zasadami dobrej praktyki ogrodniczej, z dbałością o środowisko.
Obecnie do grupy należy 50 sadowników, ale z roku na rok liczba chętnych do przystąpienia do niej wzrasta. Producenci owoców we wspólnym działaniu widzą przede wszystkim możliwość zagospodarowania produkowanych przez siebie owoców, a także wdrażania nowatorskich rozwiązań w ich sortowaniu i pakowaniu.

Grupa New Green współpracuje ze stałymi odbiorcami – owoce są kontraktowane i sprzedawane praktycznie „na drzewach”. Na przykład odbiorcy brytyjscy określają specyfikację jakościową owoców już na początku sezonu (przed kwitnieniem), podając szczegóły dotyczące m.in. dopuszczalnych poziomów pozostałości w owocach czy wyłączenia z programu ochrony określonych substancji czynnych (brak rejestracji w kraju - odbiorcy owoców).

W sadach
W sadach gruszowych dominuje odmiana ‘Konferencja’ (fot. 1), ponadto są znaczne nasadzenia ‘Doyenné Du Comice’ (‘Komisówki’ zwanej królową gruszek), ‘Durondeau’ i ‘Dicolor’. Owoce ‘Doyenné Du Comice’ są kuliste, o zielonej skórce z czerwonym rumieńcem, co czyni je łatwymi do rozpoznania (fot. 2). Miąższ jest biały lub kremowożółty, w pełnej dojrzałości słodki i soczysty. Natomiast miąższ ‘Durondeau’ jest całkowicie biały i ma charakterystyczny kwaskowaty smak, wysoko ceniony przez koneserów gruszek. Skórka tych owoców w okresie zbioru jest żółta z czerwonym rumieńcem (fot. 3). ‘Dicolor’ (w jej rodowodzie znajduje się ‘Red Bonkreta Williamsa’) ma słomkowożółtą skórkę z czerwonym rumieńcem, który pokrywa zwykle ponad 50% jej powierzchni.



 Fot. 1. ‘Konferencja’



Fot. 2. ‘Doyenné Du Comice’



Fot. 3. ‘Dicolor’

W połowie sierpnia w sadach członków New Green zaczynają się zbiory i sprzedaż owoców odmiany ‘Corina Conference’ znanej i sprzedawanej pod nazwą Corina® (fot. 4). Ten sport ‘Konferencji’ wyhodowano w 1993 r. i wprowadzono do produkcji w 2002 r. w około 50 sadach na terenie Belgii, w tym u członków grupy New Green.



Fot. 4. Pakowanie gruszek odmiany ‘Corina’
 

Forum

(2 komentarz(y))
Dodaj komentarz
pracownik sezonowy nr2
26.01.2016 12:50
potwierdzam pierwszy komentarz chore miejsce pracy.....nic dodać nic ująć....szok
Pracownica sezonowa
07.01.2016 19:03
Same peany i bzdury o kontroli.Tak naprawdę szkolenia pracowników sezonowych polegają na podpisaniu się na liście którą przyniesie jeden z zaufanych Bułgarów mówiących po turecku.Jeżeli któryś z nowych Polaków próbuje się czegoś dowiedzieć to jest szykanowany przez innych.Polacy którzy dłużej tam pracują z chorą satysfakcją ,,umilają,,nowym życie dezinformując nowych i donosząc na nich do Ismaila (odpowiedzialnego za pracowników) i do jego pomocników.Ogólnie mówiąc Polacy są źle traktowani przez Bułgarów .

Dodaj komentarz

Zgłoś nadużycie

Dziękujemy za wysłanie zgłoszenia

Zamknij
created by openform
Ogrodinfo.pl to portal ogrodniczy dla każdego producenta owoców, warzyw i roślin ozdobnych. Plantatorzy znajdą tu wskazówki na temat uprawy, nawożenia i ochrony roślin oraz ogólne informacje z zakresu ogrodnictwa. Ogrodinfo.pl to również portal sadowniczy oraz serwis informacyjny dla właścicieli szkółek i upraw pod osłonami; to sadownictwo, warzywnictwo i kwiaciarstwo bez tajemnic.

Polityka prywatności