Wawrzyny od kuchni

Wawrzyny szlachetne na kontenerowni
Produkcja wawrzynów szlachetnych na kontenerowni fot. I. Sprzączka
Gospodarstwo Laurica Plants z miejscowości Jabbeke nieopodal Brugii w Belgii wyspecjalizowało się w produkcji wawrzynu szlachetnego (Laurica nobilis). Rośliny te nie tylko się produkuje, ale i wypożycza np. na pokazy mody.Firma ma też własną linię kosmetyków, których podstawę stanowią liście laurowe.

Wawrzyny szlachetne oferowane są w firmie Laurica Plants w dużym asortymencie – w różnych wieku (od dwu- do stuletnich okazów) i kształcie roślin (w formie piramid, kul – także na pniu, spiral, kolumn, serc oraz o splecionych pniach), o odmiennym przeznaczeniu.

Wawrzyn szlachetny o spiralnie skręconym pniu
Okazy wawrzynów o spiralnie skręconych pniach fot. I. Sprzączka
Sześcioletnie drzewko laurowe
Sześcioletnie drzewko laurowe w formie piennej fot. I. Sprzączka

Całe gospodarstwo ma powierzchnię 20 ha, z czego połowa przeznaczona jest na kontenerownię i uprawy polowe, a 2 ha – na nieogrzewane szklarnie. Pozostałą powierzchnię zajmują np. rośliny uprawiane w doniczkach, które zagłębione są w ziemi.
Cały, bardzo pracochłonny cykl produkcji wawrzynów szlachetnych, odbywa się na miejscu w gospodarstwie. Rośliny te rozmnaża się przez sadzonki. Okazy takie rosną wprawdzie wolniej niż uzyskane z nasion, ale mają większe, ładniejszego kształtu oraz bardziej aromatyczne liście. W czasie pierwszych lat produkcji wielokrotnie przeprowadza się selekcję roślin, typującą je do dalszej uprawy – w formie krzaczastej lub piennej.

Pierwszy etap uprawy wawrzynów odbywa się w nieogrzewanej szklarni
Pierwszy etap uprawy wawrzynów odbywa się w nieogrzewanej szklarni fot. I. Sprzączka
Dwuletnie okazy lauru
Dwuletnie okazy lauru fot. I. Sprzączka

Wymagającą czasu i cierpliwości czynnością jest przycinanie wawrzynów (zwykle ręczne), które przeprowadza się dwa razy w ciągu roku (latem i zimą).
Zdecydowana większość wawrzynów uprawiana jest w firmie w Jabbeke kilka lat zanim trafi do odbiorców końcowych. Jedynie część młodych okazów (jednorocznych i dwuletnich) kieruje się do handlu detalicznego jako niewielkie rośliny o przeznaczeniu kulinarnym – do uprawy na parapecie kuchennym lub sezonowo na balkonie bądź tarasie.
Największym importerem wawrzynów z tego gospodarstwa jest Wielka Brytania, ponadto rośliny te kupują m.in. Niemcy, Holendrzy, Francuzi, Austriacy, Irlandczycy oraz Duńczycy. Kilka lat temu powstała firma-córka – Lauretum, która promuje wawrzyny szlachetne w inny sposób. Pod tą nazwą kryje się m.in. bogata kolekcja najstarszych w Europie laurów – okazów o imponujących wymiarach. Na terenie Lauretum zbudowano też elegancki budynek z oranżerią, który wynajmowany jest na różnego rodzaju imprezy. Często na wydarzenia te (ale i na wiele imprez zewnętrznych, których organizatorom zależy na szykownej oprawie roślinnej) wypożyczane są też duże okazy wawrzynów. Drzewa te zdobią też wiele królewskich zamków i pałaców czy wejścia do ekskluzywnych butików. Do budynku przylega gustowny ogród, w którym główną rolę odgrywają formowane wawrzyny. Pomysłowym posunięciem marketingowym jest oferowanie pod marką Lauretum produktów, do których wytworzenia użyto liści laurowych, m.in. kosmetyków, świec.

Wawrzynowy ogród
Przylegający do gospodarstwa ogród stworzony z wawrzynu szlachetnego fot. I. Sprzączka
Okazy laurów o imponujacych rozmiarach
Najstarsze okazy wawrzynów często są wypożyczane jako roślinna oprawa imprez fot. I. Sprzączka

Zachęcamy do przeczytania całego artykułu o produkcji wawrzynów w tej firmie, który ukazał się w “Szkółkarstwie” 6/2019.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię