Strona główna Tagi Dojrzewanie owoców

dojrzewanie owoców

Badania dojrzałości czereśni – od ręki

Postęp w nauce umożliwia już mierzenie jakości owoców, jeszcze gdy wiszą one na drzewie, bez ich uszkadzania. Jeden z modeli takich ręcznych przyrządów dedykowany czereśniom powstał w Kanadzie.

Laser ocenia poziom emisji etylenu

W lutym 2013 roku przekazaliśmy informację o skonstruowanym w Lublinie urządzeniu do bezinwazyjnego badania stanu fizjologicznego owoców. Metoda i urządzenie pozwalało określać stopień dojrzałości owocu, zasiedlenie jego powierzchni przez różne mikroorganizmy, ewentualne uszkodzenia mechaniczne jeszcze  niewidoczne gołym okiem.

Przyspiesza dojrzewanie owoców

Australijczycy opracowali preparat działający dokładnie odwrotnie do tych opartych na 1-MCP. Przyspiesza on osiągnięcie przez zebrane owoce stadium dojrzałości  konsumpcyjnej.