Pokaz odmian pomidorów w Rzeczycy

Coroczne spotkania, organizowane przez firmę Clause Vegetable Seeds w gospodarstwie Wiesławy i Mariana Pacochów w Rzeczycy (woj. łódzkie), wpisały się już na stałe do kalendarza imprez ogrodniczych.

W tym roku kolekcję odmian pomidorów tunelowych można było zwiedzić 19 lipca. Oprócz dobrze znanych odmian, przedstawiono także kilka nowości.
 
Sławomir Mechacki i Katarzyna Kaczmarek (fot. 2) z firmy Clause Vegetable Seeds przekazali informacje o prezentowanych kreacjach hodowlanych. Bazowym mieszańcem w typie Saladette jest Colibri F1 o wydłużonych, śliwkokształtnych owocach o masie pojedynczego wynoszącej 130–150 g. Odmiana ta jest popularna w całej Europie, a zwłaszcza we Włoszech. Drugą propozycją w tym segmencie jest Cardyna F1 z pełnym pakietem odporności na choroby. Jest to jedna z najwcześniejszych odmian tego typu (mniej więcej 2 tygodnie wcześniejsza niż Colibri F1). Jej owoc osiąga masę ok. 150 g. W gronie owoce są wyrównane.


Fot. 2. Przedstawiciele firmy Clause Vegetable Seeds – Katarzyna Kaczmarek i Sławomir Mechacki

Kolejny prezentowany mieszaniec – Dartagnan F1 – wyróżnia się jakością owoców. Ważące 120–140 g pomidory są atrakcyjnie wybarwione i smaczne, a dodatkowo odznaczają się dużą tolerancją na pękanie i mikrospękania skórki. Odmiana jest ponadto tolerancyjna na chłody i bardzo plenna. Poleca się ją głównie do uprawy latem i jesienią.
 
Obiecującą nowością w tym segmencie jest Tucano F1 (CLX 37626 F1; fot. 3), w typie Colibri F1, o zbliżonej plenności, ale znacznie wcześniejszy, porównywalny pod tym względem do mieszańca Cardyna F1. Jego główne zalety to duży potencjał plonotwórczy i pełen pakiet odporności na choroby. Roślina ma krótkie międzywęźla i zawiązuje regularne, wyrównane grona. Owoc o masie ok. 200 g jest twardy, intensywnie czerwony i smaczny.


Fot. 3. Nowość o śliwkokształtnych owocach – Tucano F1

Giulietta F1 (fot. 4) to interesująca propozycja o dużych (ok. 200 g), dwukomorowych owocach w typie San Marzano. Odmiana jest średnio wczesna i bardzo plenna. Charakterystyczne, wydłużone i wyjątkowo smaczne owoce cieszą się dużym zainteresowaniem odbiorców.


Fot. 4. Plenna odmiana Giulietta F1 o owocach w typie San Marzano[NEW_PAGE]Producentom uprawiającym pomidory malinowe polecano dwie kreacje – Aphen F1 i Fenda F1 (fot. 5). Są to odmiany o mięsistych, smacznych owocach, które barwą, aromatem i kształtem (lekko spłaszczone, karbowane) przypominają tradycyjne pomidory malinowe. Aphen F1 o bardzo dużych owocach (250–300 g) to jedna z najwcześniejszych w swoim typie odmian na rynku. Z kolei Fenda F1 o owocach 200–250-g jest propozycją średnio wczesną, rekomendowaną do nasadzeń letnich i jesiennych. Jako ciekawostkę zaprezentowano malinową nowość, przeznaczoną do uprawy szklarniowej w cyklu przedłużonym – Pink Beauty F1 (CLX 37748 F1) o 150–180-gramowym owocu.


 
Oddzielny segment stanowią tzw. pomidory smakowe, o owocach mieszkowych lub typu bawole serce. Chociaż na rynku to wciąż produkt niszowy, przeznaczony dla koneserów smaku, to w ostatnich latach owoce tego typu zyskują na popularności i ze względu na wyjątkowy smak oraz aromat konsumenci coraz chętniej po nie sięgają. Propozycją w typie bawole serce jest Gourmandia F1. Jest to najwcześniejsza odmiana smakowa w ofercie firmy Clause Vegetable Seeds o dużych (pojedynczy 250– 300-g), mięsistych owocach. Od kilku lat znany jest też mieszaniec Corazon F1 (fot. 6), o ok. 200-gramowym owocu, o kształcie przypominającym sakiewkę.


Fot. 6. Corazon F1 to mieszaniec z segmentu tzw. pomidorów smakowych

Z kolei nowością w typie tej odmiany jest Voluptuoso F1 (CLX 37438 F1; fot. 7). Mieszaniec ten jest wcześniejszy i tworzy większe (200–250 g), mocniej pokarbowane owoce niż wcześniej wymieniony.


Fot. 7. Nowa odmiana Voluptuoso F1 o dużych, mocno karbowanych owocach

W zwiedzanych tunelach nie zabrakło także tradycyjnych odmian o kulistych owocach. Od wielu lat na rynku oferowany jest wczesny mieszaniec Napoline F1 o dużych (220–250 g), mięsistych, intensywnie czerwonych owocach. Znanym i cenionym przez producentów standardem jest Tamaris F1 o owocu o masie 200–230 g. Odmiana cieszy się popularnością przede wszystkim dzięki niezawodności plonowania. Jest łatwa w uprawie, polecana do produkcji w cyklach wiosennym i jesiennym. Jej smaczne owoce są poszukiwanym produktem na rynkach lokalnych.

Nowością w typie tej odmiany, mającą w założeniu być jej „ulepszoną” wersją, jest Oasis F1 (CLX 37468 F1; fot. 8). Jego owoce są większe (ok. 250 g) i bardziej trwałe w porównaniu z Tamarisem F1, a przy tym smaczne. Dobrze wybarwiają się w różnych warunkach uprawy. Odmiana jest plenna ma pełen pakiet odporności. Ze względu na twardość owoców i dość dużą tolerancję rośliny na trudne warunki pogodowe (np. wahania temperatury), mieszaniec ten bardzo dobrze się zapowiada i ma szansę zdobyć uznanie producentów.


Fot. 8. Oasis F1 to propozycja w typie znanej odmiany Tamaris F1

Anna Maciejuk
Fot. 1-8 A. Maciejuk

Artykuł pochodzi z numeru 9/2015 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPowstała pierwsza w Polsce winnica biodynamiczna
Następny artykułOdpady z winogron jako biopaliwo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.