Owoce i warzywa na zdrowie

fot. P. Grel
Dieta bogata w różnego rodzaje owoce i warzyw zdecydowanie może przyczynić się do redukcji ryzyka udaru. Do takiego wniosku po przeprowadzeniu szeregu wieloletnich badań doszli naukowcy z ponad 20 uczelni, w tym ze Stanów Zjednoczonych, Europy oraz Azji. 
 
Badania prowadzono przez okres 19 lat, a udział w nich wzięło w sumie 760629 osób – kobiet i mężczyzn. Wyniki pokazały, iż spożycie przynajmniej 200 gram owoców codziennie zmniejszyło ryzyko wystąpienia udaru o 32. Powszechnie wiadomo, iż spożycie owoców i warzyw wpływa korzystnie nie tylko na zmniejszenia ryzyka udaru, ale również zmniejsza ciśnienie krwi, poprawia funkcjonalność krążenia, reguluje masę ciała oraz korzystnie wpływa na jej redukcję oraz zmniejsza cholesterol. Zdaniem naukowców nawet nie 400 a 600 gram owocowo-warzywnych co dzień to prawdziwy klucz do zdrowotnego sukcesu, a wprowadzenie zalecanej 600 gramowej codziennej porcji do naszego jadłospisu – w postaci czterech lub pięciu porcji prawdopodobnie zredukowałoby wszelkiego rodzaju schorzenia, a w tym szczególnie udaru niedokrwiennego wśród globalnej populacji nawet o 19%. 
 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosyjski import truskawek
Następny artykułO pomidorach w Tłokini Kościelnej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.