Niedoszacowany eksport ekologiczny USA do UE

W 2017 r. Rynek produktów ekologicznych w UE osiągnął poziom 39,7 mld USD. Niemcy i Francja są największymi rynkami ekologicznymi w UE, znacznie większymi, niż trzeci co do wielkości rynek Zjednoczonego Królestwa.

Te trzy państwa razem reprezentują ponad połowę rynku ekologicznego UE-28.

Rosnący popyt na produkty ekologiczne w UE w połączeniu z umową z 1 czerwca 2012 r. stwarza dla USA możliwości eksportu swoich towarów tej kategorii, chociaż muszą być wysyłane z certyfikatem produktu ekologicznego. UE oferuje rynek dla amerykańskich słodkich ziemniaków, świeżych produktów, suszonych owoców i orzechów, ziaren specjalnych i produktów przetworzonych.

Bez wątpienia amerykańskie firmy korzystają z długoterminowego wzrostu rynku ekologicznego UE.

Niestety, oficjalne dane handlowe obejmują tylko ułamek sprzedawanych produktów ekologicznych jako ekologicznych właśnie. Kody Zharmonizowanego Systemu (HS) istnieją tylko dla określonych towarów obejmując głównie świeże produkty ekologiczne, takie jak mleko, owoce i warzywa, ale nie produkty przetworzone lub na przykład orzechy organiczne.

Całkowity eksport produktów ekologicznych z USA do UE osiągnął w 2017 r. rekordowy poziom 12 USD. W 2018 r. sprzedaż produktów ekologicznych z USA do UE ma się podwoić. Jednakże rzeczywista suma amerykański ego eksportu produktów ekologicznych do UE jest prawdopodobnie znacznie wyższa.

za: usda.gov

PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWielkopolska Borówka
Następny artykułRosja zwiększa import warzyw szklarniowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.