Bayer CropScience inauguruje otwarcie nowych laboratoriów hodowlanych dla upraw warzywniczych

    Bayer CropScience świętuje rozbudowę swojego centrum badawczo-rozwojowego w Leudal (Holandia).

    Dzięki inwestycji o wartości 12 milionów euro, istniejący budynek prawie trzykrotnie zwiększył swoją wielkość – obecnie oferuje powierzchnię 6400 metrów kwadratowych i jest wyposażony w najnowocześniejsze laboratoria do badań nad technologiami produkcji nasion, biologii komórki i hodowlą molekularną.

    Podczas ceremonii otwarcia, Marijn Dekkers, Prezes Zarządu firmy Bayer, podkreślił ważność ogrodnictwa i zdrowej żywności. „Naszym celem jest zapewnienie rolnikom na całym świecie rozwiązań gwarantujących wydajną produkcję, a konsumentom zdrowych i smacznych warzyw” – podkreślił Dekkers. „Nasiona warzyw Bayer, sprzedawane na świecie pod marką Nunhems są ważnym elementem naszej strategii. Chcemy utrzymać naszą pozycję rynkową opartą na  innowacji” – dodała Sandra E. Peterson, Prezes Bayer CropScience.

    „Nasza praca skupia się na skutecznym wykorzystaniu istniejących przyrodniczych zasobów genetycznych i oferowaniu ciekawych rozwiązań dla upraw” – wyjaśnia Johan Peleman, Szef Działu Prac Badawczo-Rozwojowych w nasiennictwie warzyw. „W ramach naszych zintegrowanych programów hodowlanych, wykwalifikowani hodowcy ściśle współpracują z naukowcami w celu wprowadzenia innowacyjnych cech użytkowych do odmian komercyjnych”.

    Oprócz obiektu w Leudal, Bayer CropScience posiada drugi warzywniczy ośrodek badawczy w Davis (Kalifornia, USA). Oba centra działają w ścisłej współpracy z 26 stacjami hodowlanymi warzyw  na całym świecie, a także dwoma centrami serwisowymi znajdującymi w USA (Brookes, stan Oregon) i Indiach (Bangalore).

    Działalność Bayer CropScience związana z nasiennictwem warzyw prowadzona jest pod marką Nunhems. Asortyment Nunhems obejmuje około 2500 odmian 28 gatunków warzyw, w tym marchwi, ogórków, porów, sałaty, melonów, cebuli, papryki, pomidorów i arbuzów, dzięki którym firma zatrudniająca ponad 1700 pracowników, jest obecna we wszystkich najważniejszych obszarach produkcji warzyw na całym świecie.

    Aagie van Breee (po lewej) and Renée Dekkers badają kultury tkankowe ogórka w laboratorium Bayer CropScience w Holandii, fot. Bayer CropScience Polska.

    Poprzedni artykułDuPont jest jednym z najlepszych miejsc pracy wg magazynu The Scientist
    Następny artykułNowa odsłona nawozu EKOLIST AMINOWAPŃ (Ca)