Kapusta głowiasta biała – bez Dursbanu

W Rozporządzeniu Komisji (UE) 2016/60 z 19 stycznia 2016 r. zostały opublikowane nowe, niższe wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości substancji czynnej chloropiryfos etylowy w owocach, warzywach oraz innych produktach roślinnych. Zaczną one obowiązywać od 10 sierpnia 2016 r.
Dotychczasowe wartości mają zastosowanie dla płodów rolnych wyprodukowanych, sprzedanych i skonsumowanych do 10 sierpnia 2016.
Postanowienia Rozporządzenia Komisji (UE) 2016/60 muszą zostać wdrożone, a zakres stosowania środków zawierających chloropiryfos etylowy odpowiednio zmieniony. W związku z powyższym Dow AgroSciences Polska Sp. z o.o. wystąpiła z wnioskiem do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi o niezwłoczne usunięcie z etykiety–instrukcji stosowania środka Dursban 480 EC zaleceń dla kapusty głowiastej. 
Uwzględniając terminy występowania szkodników (bielinka, piętnówki lub mszyc) i fazy rozwojowe kapusty głowiastej brakuje możliwości celowego zabiegu preparatem Dursban 480 EC i przestrzegania nowych obniżonych wartości najwyższych dopuszczalnych pozostałości.
Wniosek ten został pozytywnie rozpatrzony i wraz z decyzją Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nr 167/2016d z dnia 29 marca 2016 r. zakres stosowania środka Dursban 480 EC został zmieniony. Dow AgroSciences Polska Sp. z o.o. zwraca uwagę, aby w programach ochrony kapusty głowiastej uwzględnić treść aktualnej etykiety–instrukcji stosowania.
Pozostałe zastosowania środka, to jest w uprawach rzepaku ozimego, brokułu oraz kalafiora pozostają bez zmian. 
 
Za: Dow AgroSciences Polska
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułAustria wystraszyła Włochów
Następny artykułRośliny ozdobne na upalne lato

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.