Muchy też czują

Muszki owocówki (Drosophila sp.) również odczuwają obrzydzenie. Jak informują niemieccy badacze na łamach czasopisma "Cell", owady te reagują na niektóre przykre zapachy i w tych miejscach nie pożywiają się i nie składają jaj.
Mechanizm wywołujący uczucie obrzydzenia w obliczu zepsutych pokarmów jest niezbędny do zapewnienia przetrwania organizmom żywym.
Dzięki badaniom naukowców z Towarzystwa Maxa Plancka okazało się, że również tak małe owady, jak muchy owocówki, posiadają w swoim mózgu specjalne obwody neuronalne, które ostrzegają je przed obecnością toksycznych pleśni i bakterii.

Muchy owocówki mają w zwyczaju żywienie się drożdżami, występującymi na powierzchnifermentujących owoców i stąd też zapach owoców jest dla nich bardzo atrakcyjny i kuszący. Jednak nie zbliżą się do żadnego miejsca, w którym poczują zapach geosminy, wytwarzanej przez niektóre szkodliwe grzyby i bakterie. Ziemista woń geosminy jest odrzucająca dla tych owadów i kiedy ją poczują, nie zdecydują się ani na zaspokojenie głodu, ani na złożenie swoich jajeczek. – Kiedy ten związek jest obecny w powietrzu, nawet najbardziej atrakcyjne źródło pożywienia staje się odrzucające. 

Za:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZ Tesco na Wyspy
Następny artykułOwoce i warzywa na noworocznym stole – droższe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.