Prawie jedną czwartą wyprodukowano w Hiszpanii, w Polsce 17 proc., w Niemczech 14%, we Włoszech 11%, a w Wielkiej Brytanii 9%.
Jak podaje serwis za danymi zaprezentowanymi na Międzynarodowym Kongresie Truskawkowym, powierzchnia uprawy truskawek w Unii znacząco się nie zwiększa, rośnie za to produkcja. Największym producentem truskawek w UE jeśli chodzi o obszar jest Polska. 76 proc. polskich truskawek przeznaczonych jest na świeży rynek, pozostała część trafia do przetwórstwa – zauważa serwis.
Jeśli chodzi to handel truskawkami, to wiele z tych owoców przemieszcza się pomiędzy krajami członkowskimi. Obrót z tego tytułu w 2016 roku osiągnął wielkość 450 000 ton o wartości blisko 1 mld euro. Największym unijnym importerem są Niemcy – w ubiegłym roku kupili oni ponad 113 000 ton. Największymi europejskimi dostawcami są Hiszpania, Holandia i Belgia. Warto zauważyć, że 80% hiszpańskiej produkcji truskawek pochodzi z trzech miesięcy – marca, kwietnia i maja.
Truskawki są również eksportowane poza Unię – w 2016 roku wysłano ich 55 000 ton, głównie na Białoruś, do Szwajcarii, Norwegii, Serbii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
Europa importuje również truskawki – głównie z Maroka, Egiptu i USA.
Średnia cena truskawek w obronie wewnątrzunijnym wynosiła w 2016 roku 2,30 euro/kg, średnia cena importowanych 3,09 e/kg, a eksportowanych 2,41 e/kg.
Jeśli chodzi o konsumpcję, to w 2016 roku przeciętny Europejczyk zjadł 1,64 kg truskawek – różni się to jednak bardzo w poszczególnych krajach. Jak podaje serwis, konsumpcja wynosi przykładowo – w Holandii poniżej 0,7 kg truskawek na osobę rocznie, w Belgii 2,15 kg, a w Austrii 3,09 kg.
mp
Źródło: FreshPlaza