Czereśnie z Chile

7510
fot. P. Grel
Ostatnie dwa sezony (2014-15 oraz 2015-16) były dla chilijskich sadowników mniej udanymi (by nie napisać niekorzystnymi) niż poprzednie. Eksport owoców spadł o przeszło 200 tys. ton z 2,6 mln t w sezonie 2013-14 do 2,4 mln t w zakończonym już 2015-16. Tak wynika z lutowych podsumowań związku eksporterów owoców Chile.
Głównymi gatunkami w eksporcie z Chile są jabłka (34% w strukturze wysłanych w rekordowym dla sadowników  sezonie 2013-14 owoców) i winogrona (31%). Inne gatunki mają już jednocyfrowe udziały: awokado – 6%, gruszki i kiwi – po 5%, borówka wysoka, czereśnie, pomarańcze – po 3%, śliwki i cytryny – po 2%.
Procenty może nie robią wrażenia, ale  skromne 3% w przypadku czereśni to około 78 tys. ton wyeksportowanych owoców. W dodatku około jednej piątej stanowi eksport na bardzo wymagające, ale też płacące najwyższe ceny rynki Azji Południowo-Wschodniej.
O naszych krajowych problemach w produkcji i handlu czereśniami będziemy mówić podczas V Letnich Pokazów Czereśniowych – 24 lipca, w Kamieńszczyźnie k. Rybna (pow. Sochaczew). Więcej: www.pokazyczeresniowe.pl
za: ASOEX
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolitycy usunęli bariery administracyjne, do akcji przystępują producenci
Następny artykułKomisja rolnictwa przeciw poprawkom do ustawy o ODR-ach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.