Mrożone truskawki z Polski źródłem zakażenia w Szwecji?

2
76
Jak podaje serwis Food Safety News, a za nim wiele mediów, również polskich, na terenie Szwecji 13 osób zostało zarażonych wirusem zapalenia wątroby typu A. Żródłem zakażenia miały być potrawy zawierające mrożone truskawki z Polski.

Zachorowało dziewięć kobiet i czterech mężczyzn w wieku od 11 do 92 lat.

Przypadek ten badają szwedzka agencja zdrowia publicznego (Folkhälsomyndigheten), Narodowa Agencja ds. Żywności (Livsmedelsverket) i władze lokalne. Zidentyfikowali oni źródło zakażenia wirusem – mrożone truskawkami z Polski i poinformowali o tym polskie władze.

Wszystkie osoby jadły koktajle owocowe lub desery zawierające mrożone importowane truskawki, które nie zostały podgrzane przed spożyciem. Truskawki nie były sprzedawane bezpośrednio konsumentom. Analiza badanej partii truskawek z Polski wykazała, że zawierają one ten sam rodzaj wirusa zapalenia wątroby typu A, genotyp 1B, który zainfekował chorych.

Truskawki z Polski sprowadził Skogsmat i Uddeholm, szwedzki hurtownik, a rozprowadził je Menigo Foodservice, który sprzedał je różnym firmom cateringowym i restauracjom. Według Food Safety News wciąż trwa ich wycofywanie z rynku.
 
Źródło: Food Safety News

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię