Produkcja owoców na Węgrzech z powodu pogody niższa o 1/3

Arbuzy
O jedną trzecią spadła w tym roku produkcja owoców na Węgrzech z powodu niesprzyjających warunków pogodowych – poinformował we wtorek szef węgierskiego stowarzyszenia producentów warzyw i owoców FruitVeB Ferenc Ledo.

Z powodu wiosennych przymrozków, burz, gradu i obfitych opadów deszczu produkcja owoców spadła o 250-300 tys. ton – do 750-800 tys. ton – oświadczył Ledo.

Jednocześnie produkcja warzyw była nieco wyższa od przeciętnej i wyniosła 1,7 mln ton (wzrost o kilka procent) dzięki większym o 5-7 proc. zbiorom pod osłonami.

Straty ponieśli m.in. producenci arbuzów – z powodu niekorzystnej pogody zebrano tylko 200-205 tys. ton.

Nie był to dobry rok także dla węgierskich producentów poziomek. Przymrozki w samym komitacie (województwie) Somogy na południowym zachodzie kraju zniszczyły aż 70 proc. tych owoców.

Z powodu przymrozków i gradu ucierpiały także jabłka i gruszki. Ponadto jakość jabłek nie była wystarczająco wysoka, przez co produkcja soku jabłkowego spadła o 30 proc. Pogoda sprawiła też, że czereśnie i wiśnie pękały lub gniły na drzewach.

Wśród warzyw cieplarnianych najwięcej wyprodukowano papryki – 170-180 tys. ton. Plony pomidorów sięgnęły 110-115 tys. ton.

Ulewne deszcze były też korzystne dla niektórych warzyw uprawianych na polu, np. kukurydzy – wyprodukowano jej 550 tys. ton.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRośliny pomogą oczyszczać glebę skażoną po Fukushimie
Następny artykułUkraina zwiększa eksport mrożonej maliny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.