Rośnie unijny import warzyw z państw trzecich

Unijny import świeżych warzyw z państw trzecich, pozaunijnych wzrósł w pierwszej połowie bieżącego roku. W stosunku do pierwszych sześciu miesięcy minionego roku unijni importerzy sprowadzili z państw trzecich o 23% produktów w ujęciu ilościowym i o 11% w ujęciu wartościowym warzyw.
W sumie, w omawianym okresie pierwszej połowy bieżącego roku zaimportowano 1,55 mln ton o wartości 1,602 mld euro. Najważniejszymi dostawcami na unijni rynek były dwa kraje – Maroko i Egipt. W pierwszej połowie bieżącego roku dostawy z Maroka wzrosły w ujęciu ilościowym o 13% i wyniosły 482,5 tys. ton. W przypadku dostaw z Egiptu – wzrosły one o 10% do około 250,5 tys. ton. W sumie kraje unijne z Maroka zaimportowały około 31% łącznych dostaw na unijny rynek warzyw, a z Egiptu około 15% dostaw. Wartość marokańskich warzyw przekroczyła sumę 591,6 mln euro, a egipskich około 155,5 mln euro.
Najwięcej z Maroka zaimportowano pomidorów – 247,2 tys. ton o wartości prawie 250,0 mln euro (o 8% więcej wobec roku poprzedniego w ujęciu ilościowym i o 7% więcej w wartościowym). W przypadku dostaw z Egiptu dominowały w nich ziemniaki z wynikiem 157,5 tys. ton oraz cebula z wynikiem 72,3 tys. ton.
Poza wspomnianymi dwoma krajami z państw trzecich Unia importowała spore ilości warzyw również z Turcji – około 238,0 tys. ton z dominującymi tu ziemniakami – 173,5 tys. ton
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułARiMR uruchomiła w Lublinie Wydział Tworzenia Oprogramowania
Następny artykułCo trzeci Włoch ze strachu eliminuje część żywności z diety

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.