UE: wzrost eksportu owoców i warzyw do Chin

Według danych Eurostatu, kraje UE w pierwszym kwartale 2017 wyeksportowały do Chin świeże owoce i warzywa o wartości 28,9 mln euro. W porównaniu do tego samego okresu w roku 2016, jest to wzrost o 50%, mimo że udział Chin w eksporcie krajów UE stanowi tylko 1,7%.
Eksport był skoncentrowane o obrotach niemal wyłącznie świeżymi owocami – wyniósł 28,5 mln euro. Z tej kwoty 18,9 mln euro przypadło na owoce cytrusowe (+ 67%) i 3 mln euro na jabłka i gruszki (+ 66%).
W 2016 roku całkowity unijny eksport owoców i warzyw do Chin osiągnął 54 mln euro. W porównaniu do roku 2015 stanowiło to wzrost o 49%.
za: fruchthandel.de

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW Broniszach są już tegoroczne jabłka
Następny artykułMinisterstwo przygotowuje nowy program „mleko, owoce i warzywa” w szkole

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.