Kiedy zbiór odmiany 'Jonaprince'?

Na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa krakowskiego UR dr hab. Jan Błaszczyk sprawdzał warunki, w jakich najlepiej przechowywać odmianę jabłek ‘Jonaprince’. Szczegółowe wyniki przedstawił podczas konferencji Ziemia-Roślina-Człowiek (19 września). Skłaniają one do pewnej korekty zaleceń dotyczących postępowania z tą odmianą.
Owoce przechowywano w temperaturze 2˚C, wilgotności względnej 90-92% przez 120 lub 150 dni, po czym przez 7 dni symulowano warunki panujące w obrocie hurtowym (temp. 17˚C) w kilku wariantach: normalnej atmosferze (NA), atmosferze kontrolowanej (KA) 2%CO2 i 2% O2, KA 2% CO2 i 1,2% O2, normalnej atmosferze z 1-MCP, KA z 1-MCP, ULO z 1-MCP.
W dwóch sezonach (2015 i 2016) jabłka zbierano, gdy miały jędrność 73,0-74,1 N, indeks skrobiowy miał 7,6-8,7, zaś indeks Sterifa 0,07 – czyli zgodnie z zaleceniami dla grupy Jonagoldów, do której ‘Jonaprince’ należy. Po 120  dniach jędrność jabłek w  najkorzystniejszej dla nich kombinacji ULO z 1-MCP wynosiła 69,8 N w 2015/2016 r. i 71,6 N w następnym sezonie. W ULO bez metylocyklopropenu jędrność owoców była niższa –odpowiednio 48,1 N oraz 45,0 N. Po jeszcze dłuższym okresie przechowywania (150 dni) w 2015/2016 roku owoce z ULO miały jędrność 48,5 N, a w rok później 45,0 N. Traktowane 1-MCP odpowiednio 68,0 N i 70,3 N.
Owoce nietraktowane 1-MCP były więc już nieco za miękkie – handel może ich nie akceptować. Autor doświadczenia i wystąpienia sugerował więc, że być może dla odmiany ‘Jonaprince’ warto byłoby sugerować zbiór owoców, kiedy mają wyższą niż obecnie zalecaną jędrność.
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDruga edycja zapisów do projektu „Park Krakowian”
Następny artykułNa Wiśle tworzy się fala wezbraniowa. I to nie koniec ulew

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.