Komunikaty-Sadownicze-NOWY-765×100

Nowe deserowe odmiany czereśni

Podczas ubiegłorocznych targów Interpoma (Bolzano, 15–17 listopada) Stefano Lugli, hodowca związany z Uniwersytetem w Bolonii (północne Włochy), zaprezentował pięć nowych odmian czereśni. Wszystkie z nich charakteryzują się dużymi owocami, ale różnią się porą dojrzewania.

Będą wprowadzone na rynek jako seria powiązanych ze sobą odmian, których nazwy będą rozpoczynały się od „Sweet” (ang. słodki).

Czereśnie z serii Sweet
Nowa seria odmian czereśni powstała w wyniku krzyżowania kilku amerykańskich odmian tego gatunku charakteryzujących się atrakcyjnym wyglądem i słodkim smakiem owoców z odmianami uprawianymi lokalnie przez włoskich producentów z rejonu Vignola. Z około 3000 siewek S. Lugli wyselekcjonował 14 typów, a tylko pięć z nich okazało się na tyle atrakcyjnych, że trafiło do produkcji szkółkarskiej. Oficjalne nazwy nowych odmian to: Sweet Aryana™ (fot. 1), Sweet Lorenz ™ (fot. 2), Sweet Gabriel™ (fot. 3), Sweet Valina™ (fot. 4) i Sweet Saretta ™ (fot. 5).

Fot. 1. Sweet Aryana™

Fot. 2. Sweet Lorenz™

Fot. 3. Sweet Gabriel™

Fot. 4. Sweet Valina™

Fot. 5. Sweet Saretta™

[NEW_PAGE]Podobne cechy
Program hodowlany mający na celu otrzymanie nowych odmian czereśni realizowany jest na Uniwersytecie Bolońskim już od około 30 lat. Efektem prowadzonych tam prac jest kilka odmian czereśni, wśród których najbardziej znana to ‘Grace Star’, a także inne z tej serii: ‘Early Star’, ‘Black Star’ i ‘Big Star’. Program hodowlany finansowany jest przez lokalne organy rządowe, stowarzyszenie włoskich producentów czereśni oraz samych producentów.

Celem założonym sobie przez hodowcę z Uniwersytetu w Bolonii było znalezienie takich odmian (serii odmian), których jakość i wygląd owoców byłyby bardzo zbliżone, natomiast różniłyby się terminem dojrzewania owoców (wykres). W warunkach klimatycznych włoskiego rejonu produkcji sadowniczej Emilia-Romania masa owoców nowych odmian wynosi 11,8–14,3 g, a zawartość ekstraktu – 17–21,9 °Brix.

Jędrność owoców, w zależności od odmiany, to 0,37– 0,57 kG/cm2. Wartości te przewyższają parametry uzyskiwane dla standardowych odmian czereśni (‘Burlat’, ‘Celeste’, ‘Giorgia’ i ‘Lapins’) uprawianych w tym rejonie. W tabeli zestawiono dane dla drzew 4-letnich (2011) i 5-letnich (2012) uszlachetnianych na podkładce ‘GiSelA 6’, posadzonych w rozstawie 4 m x 2 m (około 1200 drzew/ha).

Odmiany czereśni serii Sweet wydają duże owoce, większe niż odmian używanych jako porównawcze (standardowe). Owoce te są także bardziej jędrne, a ich skórka ciemniejsza od odmian standardowych. Parametry oceniające zawartość ekstraktu w owocach wskazywały na to, iż te z serii Sweet są słodsze, a dodatkowo większość spośród nich wykazywała także wyższą kwasowość (mimo to, nadal pozostają słodkie, o czym zapewniał hodowca).

5-tygodniowy okres dojrzewania owoców
Celem hodowcy było uzyskanie odmian, których zbiór owoców byłby rozciągnięty w czasie p rzez 6 –7 t ygodni, czyli miałyby należeć do grupy od wczesnych do późnych. Ten cel nie został jednak w pełni osiągnięty. Najwcześniejsza odmiana Sweet Aryana™ dojrzewa 3–5 dni przed odmianą ‘Burlat’, a najpóźniejsza Sweet Saretta™ – w podobnym czasie jak ‘Sylvia’. Jednak, jak podkreślał podczas swojej prezentacji S. Lugli, prace hodowlane nad serią tych odmian nie są jeszcze zakończone. Na wprowadzenie do produkcji czekają kolejne: Sweet Marilyn™, Sweet Marisa™ i Sweet Stephany™. W momencie ukończenia doświadczeń nad tymi odmianami (jeśli wyniki będą zadowalające) zostaną one wprowadzone na rynek. Najpóźniejsza z nich – Sweet Stephany™ – dojrzewa o 4 dni później niż Sweet Saretta™ (4 dni później niż standard ‘Sylvia’).

Tylko włoskie doświadczenia
Doświadczenia nad nowymi odmianami dotychczas prowadzono jedynie w rejonie Emilia-Romania, do 2012 r. nie były badane nigdzie indziej w Europie, stąd ich charakterystyka jest podawana jedynie w oparciu o włoskie doświadczenia. Odmiany z serii Sweet są wynikiem krzyżowania z kilkoma odmianami, w tym także z odmianami charakteryzującymi się dużymi owocami pochodzącymi z USA. W warunkach klimatycznych północnej Europy (wysoka wilgotność powietrza) odmiany te mogą wykazać wrażliwość na raka bakteryjnego powodowanego przez Pseudomonas syringae oraz mogą mieć tendencję do pękania owoców. Cechy te wymagają więc wnikliwych obserwacji i oceny w danych warunkach klimatycznych.

Dostępność drzewek
Obecnie drzewka czereśni odmian z serii Sweet są produkowane przez pięć włoskich szkółek. W 2012 r. zostało zaokulizowanych około 30 000 podkładek, a w ciągu najbliższych pięciu lat liczba ta ma wzrosnąć do 80 000 szt. W kolejnych latach także inne włoskie i europejskie szkółki otrzymają prawo do produkcji materiału szkółkarskiego odmian czereśni serii Sweet.

Gerard Poldervaart
Redakcja European Fruit Magazine

Artykuł pochodzi z numeru 7/2013 MPS “Sad”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię