Włoskie nowości badawcze o czerwonych gruszkach, jabłkach i brzoskwiniach

Czerwony miaższ jabłka grusze brzoskwinie
Włoskie nowości badawcze o czerwonych gruszkach, jabłkach i brzoskwiniach.

Aby uzyskać zróżnicowane pod względem koloru owoce, programy hodowlane w CREA of Forlì zostały wprowadzone kilka lat temu, uzyskano liczne selekcje czerwonego miąższu, z których niektóre są obiecujące” – wyjaśnia Giuseppina Caracciolo i Mauro Bergamaschi, z CREA.

W przypadku gruszy europejskiej wykonano pewne kombinacje krzyżowania z gruszką Cocomerina, charakteryzującą się właśnie czerwonym kolorem miąższu. Niektóre sadzonki zostały zidentyfikowane jako odmiany o tym właśnie kolorze, zostały one rozmnożone i będą nadal obserwowane w doświadczalnej farmie Magliano (Forlì).

W jabłoni zastosowano różne genotypy, aby przekazać tę postać, w tym naturalną mutację Abbondanza Rossa, która charakteryzuje się dobrą jakością organoleptyczną i z której otrzymano wiele sadzonek, z których wszystkie są oceniane” – kontynuują naukowcy.

Dla drzewa brzoskwiniowego uruchomiliśmy program z dwoma genami odpowiedzialnymi za czerwony kolor (zwany także krwią) miąższu” – wyjaśnia Daniela Giovannini, odpowiedzialna za program pozyskiwania tego gatunku w CREA of Forlì.
Pierwszy, wywodzący się z tradycyjnych włoskich i nie-włoskich odmian, nadaje miąższowi purpurowo czerwony kolor, który pojawia się w rosnących owocach po 30-40 dniach. W dojrzałym owocu kolor jest skoncentrowany szczególnie w najbardziej zewnętrznym obszarze owocu, podczas gdy obszar miąższu otaczający komorę nasienną jest pozbawiony czerwieni.

Drugi, wprowadzony niedawno w naszych krzyżówkach dzięki wymianie pyłków z USA, daje owoce pięknej jasnej czerwieni, która rozciąga się w całym miąższu i pojawia się w momencie dojrzałości. Badanie porównawcze przeprowadzone z owocami niektórych selekcji CREA z czerwonym i tradycyjnym miąższem (białą lub żółtą) wykazały, że zdolność antyoksydacyjna pierwszego jest 2 do 3 razy większa niż druga, i jest przypisywana brzoskwiniom i nektarynom nie tylko jako pomologiczna nowość , ale także jako korzystny produkt dla zdrowia ” – dodaje Daniela Giovannini.

Źródło: www.freshplaza.com

KP

Related Posts

None found

Poprzedni artykułOwocowy czas – IV konferencja jagodowa
Następny artykułWietnam nie tylko importuje

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.