Pomidory z japońskim certyfikatem

Na polskim rynku nasiennym pojawia się nowy gracz oferujący bogaty asortyment warzyw. Japońska firma Tokita z blisko 100-letnią tradycją wprowadza do naszego kraju nowe odmiany warzyw, w tym pomidorów do uprawy szklarniowej, tunelowej i polowej.

Z oferty pomidorów malinowych godna uwagi jest kreacja testowana pod numerem hodowlanym 1102 F1. Rośliny o silnym systemie korzeniowym i otwartym pokroju regularnie zawiązują owoce, nawet w trudnych warunkach uprawy (np. podczas upałów). Tworzą atrakcyjne grona z wyrównanymi, kulistymi owocami (masa pojedynczego osiąga 200–220 g). Ich wartością dodaną jest wysoka trwałość pozbiorcza. Mieszaniec o wysokiej zdrowotności polecany jest przez hodowców do uprawy polowej oraz pod osłonami, w obiektach ogrzewanych i nieogrzewanych, w krótkich cyklach wiosną oraz jesienią.
 
Do uprawy szklarniowej ciekawą propozycją z oferty pomidorów malinowych jest z kolei mieszaniec testowany pod numerem 1103 F1 (fot. 1), o kulistych (lekko żebrowanych w pierwszych gronach), dużych (240–250 g) i smacznych owocach. Rośliny zawiązują regularne, 4-5-owocowe grona. Atrakcyjne szypułki długo zachowują świeżość. Odmiana o przewadze cech generatywnych rekomendowana jest do wczesnych, styczniowych nasadzeń.


Fot. 1. Odmiana 1103 F1 do uprawy szklarniowej

Firma Tokita Seed w swoim portfolio ma także bogaty asortyment pomidorów koktajlowych, spośród których wyróżnia się m.in. kreacja Tomatoberry F1 (fot. 2), o sercowatym kształcie owoców, cechujących się ponadto bardzo dobrym smakiem.


Fot. 2. Tomatoberry F1 – pomidory w kształcie serca

Anna Wilczyńska; fot. Tokita Seed

Artykuł pochodzi z numeru 10/2016 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułTK: kara za bezumowne użytkowanie państwowej ziemi – zgodna z konstytucją
Następny artykułMniejsza produkcja truskawek, niższe zapasy, wyższe ceny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.