700-300-katalogi-warzyw

Zbiory pomidorów w Krzeszowicach

„Zakład ogrodniczy” w Krzeszowicach (woj. małopolskie) od lat słynął z wybornych pomidorów. Choć w ubiegłym sezonie nastąpiła zmiana właściciela, warzywa tam uprawiane wciąż stanowią poszukiwany towar. Tadeusz Bogdan (fot. 1) od 1993 r. prowadzi 9-hektarowe gospodarstwo szklarniowe w Mielcu (woj. podkarpackie). Od sierpnia ubiegłego roku jest również właścicielem tego 6-hektarowego kombinatu szklarniowego pod Krakowem.
Rozwój i modernizacja
W Krzeszowicach pomidory są uprawiane w szklarniach typu Venlo o wysokości słupa 4,5 m oraz 5 m i powierzchni 4,5 ha, a także w 1,5-hektarowej „bułgarce”, o wysokości 3 m. Pierwszy obiekt podzielony jest na 3 bloki o 22 lub 23 nawach w bloku, każda o szerokości 8 m. Pojedynczy blok ma kształt zbliżony do prostokąta, z chodnikiem od strony północnej. Boczne ściany są podwójnie oszklone. W każdym obiekcie zainstalowano górne kurtyny energooszczędne, a w jednym z obiektów dodatkowo na ścianach bocznych.

Uprawa prowadzona jest na rynnach (fot. 2), w wełnie mineralnej (kamiennej) Grotop Master. W krzeszowickim obiekcie pracuje jeden komputer klimatyczny holenderskiej firmy Sercom, której dystrybutorem jest firma Poldrip. Dzięki regularnym pomiarom i analizie danych gromadzonych przez komputer klimatyczny, można na bieżąco kontrolować warunki wzrostu i rozwoju roślin. T. Bogdana, ktory na stałe mieszka i prowadzi gospodarstwo ogrodnicze w Mielcu, dzieli znaczna odległość do Krzeszowic, dlatego informacje z czujników klimatycznych zamontowanych w szklarniach pod Krakowem może na bieżąco śledzić  w swojej rodzinnej miejscowości i zdalnie sterować klimatem, dostosowując go do aktualnych potrzeb.

Fot. 2. W Krzeszowicach uprawa prowadzona jest na podwieszanych rynnach

Zbiornik o pojemności 1000 m3, w którym przez wiele lat był magazynowany mazut, został wyremontowany i teraz spełnia zadanie zbiornika buforowego. W gospodarstwie pracuje nowoczesna kotłownia miałowa, która w czasie awarii jest wspomagana kotłownią gazową. Modernizację buforu oraz instalacji cieplnej powierzono firmie Jacek Jaksa.

Rośliny przez cały sezon uprawy są dokarmiane dwutlenkiem węgla. Producenci kupują ciekły gaz CO2 od firmy Messer Polska. W momencie kiedy wietrzniki są otwierane, dawka tego gazu jest obniżana do 450–500 ppm. W każdej nawie zamontowane są dwie linie rozprowadzające CO2. W uprawie stosowana jest ochrona biologiczna. Introdukowane są m.in.: dziubałeczek mączlikowy (Macrolophus caliginosus), a do zapylania kwiatów wykorzystywane są trzmiele (co 3 tygodnie firma Agroconsult dostarcza 5 uli na jeden blok o powierzchni 1,5 ha).

[NEW_PAGE]

Na terenie krzeszowickiego gospodarstwa wciąż trwają prace remontowo-modernizacyjne. Niebawem zostanie oddany do użytku budynek biurowo-socjalny. W szklarniach wymieniono m.in.: węzły i rury grzewcze (o łącznej długości ok. 10 km), zawory trójdrożne, pompy transportowe. Część rynien uprawowych, które nie nadawały się już do użytku, zastąpiono nowymi. W kilku blokach wymieniono częściowo połać dachową, renowacji podlegały również wietrzniki. By zwiększyć dostęp światła, rury grzewcze we wszystkich obiektach pomalowano na biało. Jak twierdzi T. Bogdan, wykupienie obiektów w Krzeszowicach to tylko część nakładów finansowych, kolejna – to kosztowna modernizacja.
Technologia uprawy
W krzeszowickim kombinacie uprawia się głównie pomidory Admiro F1 (fot. 3). By urozmaicić asortyment we własnym punkcie sprzedaży detalicznej, na niewielkiej powierzchni w „bułgarkach” uprawiane są pomidory malinowe Tomimaru Muchoo F1 firmy Monsanto (De Ruiter) oraz różnokolorowe pomidory koktajlowe z projektu „Tęcza smaków” firmy Syngenta. Nieszczepioną, jednopędową (Admiro F1) i dwupędową (Tomimaru Muchoo F1) rozsadę zakupiono w Gospodarstwie Ogrodniczym T. Mularski „Bory Malinowskie”. Rośliny do obiektów Venlo wstawiono 8 stycznia br., a do „bułgarek”– trzy tygodnie później. Po około 25 dniach rozsada ustawiona została w otworach w macie uprawowej. Początkowe zagęszczenie wynosiło 2,5 wierzchołka/m2. Po wypuszczeniu dodatkowych pędów (między 7. a 10. gronem, w zależnościod kondycji roślin), nasadzenie zagęszczono do 3,1 wierzchołka/m2

Fot. 3. Zasadniczo uprawiana jest odmiana Admiro F1

Przez cały sezon jest regulowana liczba owoców w gronach – do 5 sztuk, co umożliwia uzyskanie 70% owoców o kalibrze BB i BBB w plonie rocznym owoców. Plasti kowe łuczki zakładane są do 8. grona – poźniej nie jest to konieczne, ponieważ przy wysokiej radiacji latem grona są na tyle mocne, by mogły się samodzielnie utrzymać i równomiernie dojrzewać. W tym roku zbiory owoców rozpoczęły się w pierwszym tygodniu kwietnia. W połowie kwietnia kwitło 9. grono. Średnia temperatura dobowa w obiektach wynosiła 20,5–21,5°C, a EC i pH maty – odpowiednio 5–5,5 mS/cmi 6–6,2, przelew nie przekraczał 25%. Wodę do pożywki podgrzewano do 19°C.

W dniu spotkania (18.04.) rośliny byływ bardzo dobrej kondycji, miały zdrowe, mocne wierzchołki (fot. 4) i dobrze rozbudowany system korzeniowy (fot. 5). W czasie intensywnego plonowania rośliny zasilane są stałą pożywką w dawce 140 ml/kroplownik. Częstotliwość nawadniania jest uzależniona od nasłonecznienia i wilgotności maty, a także od pozostałych czynników pogody i wyglądu roślin. Pożywka jest komponowana z wieloskładnikowych nawozów firmy Yara. By prowadzić rośliny generatywnie, producent stosuje m.in. przednocne obniżenie temperatury (ang. pre-night). W uprawie utrzymywano „płaski klimat”,szczególnie w momencie wypuszczania dodatkowego pędu. Rośliny tworzyły krótkie międzywęźla i atrakcyjne, regularne owoce (fot. 6).

Fot. 4. W dniu odwiedzin gospodarstwa rosliny miały zdrowe wierzchołki…

Fot. 5. … oraz mocny system korzeniowy przerastający podłoże

Fot. 6. Liczba owoców w gronie jest regulowana

Przygotowanie do sprzedaży

Owoce są zbierane do plastikowych skrzynek i przed sortowaniem wstępnie schładzane w komorze chłodniczej. Sortowanie (sortownicą 4-ścieżkową) odbywa się na linii firmy Greefa Machinebouw BV. W pakowni znajduje się składarko-sklejarka RI-600, polskiej firmy RIAS – System Informatyzacji Przemysłu, do opakowań kartonowych, która pracuje z wydajnością 30 opakowań/min. Pomidory z sortowni trafiają do gotowych pudełek z logo gospodarstwa „Pomidory z Krzeszowic”. Część obiektu zajmują dwie komory chłodnicze, w których pomidory są przechowywane przed wysyłką (fot. 7) do docelowych odbiorców. Owoce z gospodarstwa odbierane są przez hurtowników. Trafiają głównie na rynek lokalny oraz do Francji, Hiszpanii i krajów Europy Wschodniej.

Fot. 7. Owoce przygotowane do wysyłki

Tekst i zdjęcia: Anna Wilczyńska

Artykuł pochodzi z numeru 5/2015 miesięcznika „Hasło Ogrodnicze”

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię