Strona główna Tagi Badania

badania

Naukowcy szukają sposobów na suszę

Według prognoz demograficznych ONZ do połowy tego stulecia rolnictwo będzie musiało wykarmić już około 10 miliardów ludzi. Dlatego biotechnologia poszukuje takich nasion i odmian, które byłyby bardziej odporne na suszę i zmiany klimatyczne niż obecnie występujące. W badaniach tych uczestniczą także polscy naukowcy. Krajowy materiał siewny jest wysokiej jakości i niejednokrotnie wygrywa na polu z importowanym, ale rolnicy korzystają z niego w coraz mniejszym stopniu, co wynika m.in. z silnej ekspansji zagranicznych producentów.

Projekt Biosafefood

Spotkanie inaugurujące projekt BioSafeFood pt.: „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”  w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się 30 lipca 2018 roku. Projekt jest realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i współfinansowany przez Unię Europejską.

Co Polacy wiedzą o środkach ochrony roślin?

Polskie Stowarzyszenie Ochrony Roślin przeprowadziło ogólnopolskie badanie, którego celem było sprawdzenie wiedzy Polaków na temat środków ochrony roślin – w tym o ich wpływie na żywność i nasze zdrowie. Okazało się, że ogólny poziom wiedzy na temat środków ochrony roślin jest relatywnie niski– wskaźnik poprawnych odpowiedzi na pytania z nimi związane wyniósł jedynie 25%.

Nagrody dla zespołów badawczych

Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki spotkał się 20 grudnia z przedstawicielami zespołów badawczych nagrodzonych i wyróżnionych za osiągnięcia w zakresie wdrażania postępu w rolnictwie, rozwoju wsi i rynkach rolnych oraz redaktorami wydawnictw ośrodków doradztwa rolniczego.

Jak naukowcy sprawdzają, czy producenci nie fałszują żywności?

Czy soki nie są rozwadniane przez producenta, a polskie miody mieszane z tańszymi azjatyckimi, czy wino pochodzi rzeczywiście z tego regionu, który deklaruje producent – to wszystko pozwalają zweryfikować badania prowadzone w Laboratorium Autentykacji Produktów (LAP) w łódzkim BioNanoParku.

Bank Najlepszy dla Rolnika 2016

Który bank jest najlepszy dla rolnika? Czy ta grupa klientów ma swoje preferencje i faworytów na rynku? Martin & Jacob odpowiada na te pytania i prezentuje wyniki rankingu: „Bank Najlepszy dla Rolnika 2016”.
 

EFSA zbadała żywność

Raport podsumowuje kontrolę dotyczącą obecności pestycydów w żywności, przeprowadzoną w 27 krajach członkowskich oraz dwóch krajach należących do EFTA(Islandia i Norwegia). Raport prezentuje również wynik oceny ryzyka dietetycznego bazującej na krajowych kontrolach. Przy ocenie wyników badania, EFSA udziela również pewnych rekomendacji mających na celu polepszenie wprowadzania europejskiego prawa dotyczącego resztek pestycydów.

Petunie ujawniają tajemnice

Zespół naukowców z Nowej Zelandii zbadał kod według którego rośliny tworzą i blokują kolorowe pigmenty.

Powstanie Centrum Badawcze Nawozów

W Puławach powstaje Centrum Badawcze Nawozów dzięki wsparciu blisko 13 mln zł z Programu Rozwój Polski Wschodniej. Będzie to wielofunkcyjny budynek, w którym będą przeprowadzane badania naukowe nad nowymi technologiami wytwarzania nawozów mineralnych. Inwestycja realizowana jest przez Instytut Nawozów Sztucznych.

Bayer inwestuje w nowoczesne technologie

Ponad 3 miliardy euro – tyle rocznie niemiecki Bayer wydaje na badania i rozwój. Firma zatrudnia ponad 13 tysięcy pracowników naukowych oraz wielu młodych badaczy i studentów na stażach. Bayer współpracuje również z polskimi uczelniami, w szczególności w zakresie badań nad ochroną zbóż.