Projekt Biosafefood

8370
Spotkanie inaugurujące projekt BioSafeFood pt.: „Opracowanie technologii produkcji wysokiej jakości, bezpiecznych dla konsumenta owoców i warzyw z zastosowaniem nowych biopreparatów w ochronie upraw przed chorobami”  w Instytucie Ogrodnictwa odbyło się 30 lipca 2018 roku. Projekt jest realizowany w ramach konkursu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju i współfinansowany przez Unię Europejską.
Prof. dr hab. Małgorzata Korbin, dyrektor IO przedstawiła strukturę i główne kierunki badań realizowanych w Instytucie podkreślając ich ukierunkowanie na potrzeby gospodarki narodowej, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów proekologicznych. W nurt tych badań wpisuje się tematyka projektu. 
 
Następnie prof. dr hab. Piotr Sobiczewski, kierownik projektu, wygłosił referat wprowadzający pt. ”Perspektywy zastosowania bakterii w ochronie roślin przed chorobami”, w którym obok zagadnień o charakterze podstawowym omówił problemy dotyczące opracowania biopreparatów i ich zastosowania w integrowanym systemie ochrony roślin. W Polsce zarejestrowanych jest obecnie 8 takich biopreparatów, w tym 2 na bazie bakterii, natomiast w innych krajach UE zarejestrowanych jest łącznie 25 preparatów, w tym 7 bakteryjnych. 
 
Kolejny referat wygłosiła prof. Joanna Puławska przedstawiając główne założenia projektu, które będą prowadzone przez wszystkich członków Konsorcjum: Instytut Ogrodnictwa (IO), Instytut Przemysłu Organicznego, Oddział w Pszczynie (IPO), oraz firmę INTERMAG. Oficjalną część spotkania zakończyły wystąpienia Konsorcjantów. Dr Artur Mikiciński, główny wykonawca projektu, przedstawił zadania badawcze realizowane w IO (laboratorium, szklarnia, uprawy polowe), z uwzględnieniem zasobów stanowiących podstawę rozpoczęcia projektu, a mgr Anna Daniel-Wójcik (IPO) oraz mgr Marcin Oleszczak (INTERMAG) omówili zasoby swoich instytucji oraz planowane w ramach projektu zadania szczegółowe. 
 
za: inhort.pl
 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię