1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Banany
Tag:

banany

Koronawirus a globalny rynek owoców i warzyw

Pandemia koronawirusa zakłóciła globalny łańcuch dostaw. Cały świat odczuwa już skutki destabilizacji.

Statystyczny Polak zjada średnio 7 kg bananów rocznie

Konsumpcja bananów w Polsce sięga średnio 7 kg rocznie na osobę, ale importerzy tych owoców oceniają, że mogłaby być nawet trzy razy większa. Dla przykładu w Skandynawii wynosi ona 18 kg na osobę. Sprzedaż detaliczna rośnie, bo banany wpisują się w zdrowy tryb życia.

Banan GMO jako sposób walki z niedożywieniem dzieci?

Niedobór witaminy A każdego roku zabija setki tysięcy dzieci na całym świecie. Rozwiązaniem tego problemu może okazać się modyfikowany genetycznie banan, który niedługo zacznie być testowany na ludziach w USA - poinformowało francuskie radio RFI.

Banany zamiast ziemniaków

Zmiany klimatyczne mogą spowodować, że banany staną się podstawowym składnikiem wyżywienia milionów ludzi, na znaczeniu zyska też maniok i wspięga (odmiana fasoli), zmniejszy się natomiast popularność ziemniaków - wynika z raportu, który przedstawiła BBC.

Ostatnie artykuły

Uprawa winorośli – Pakiet „Winorośl i winnica” PLANTPRESS

W pakiecie dowiesz się miedzy innymi: szczegółowe zalecenia dotyczące zwalczania patogenów, szkodniki powodujące straty ekonomiczne w uprawach winorośli obejmujące nazwy zoocydów i fungicydów, wymagania klimatyczne i siedliskowe, odmiany, fazy rozwojowe będą zilustrowane rysunkami.

Ceny truskawek 2020: Dobry popyt na Broniszach

Wczoraj na Broniszach popyt na truskawki był na dobrym poziomie. Cena truskawek wysokiej jakości utrzymywała się na poziomie około 20 złotych za kilogram.

W najnowszym MPS SAD 6/2020

W nowym numerze omawiany jest między innymi temat nawadniania roślin sadowniczych, a także szkodników drzew owocowych, z którymi mamy do czynienia latem. Dodatkowo poruszamy temat wapnia, który odgrywa ważną rolę w budowaniu potencjału przechowalniczego jabłek.