Strona główna Tagi Bejo zaden

bejo zaden

Dni holenderskie Bejo Zaden

Po raz kolejny odbywają się Dni Otwarte firm nasiennych w Holandii. W dniach od 24 do 27 września na terenie firmy Bejo Zaden można obejrzeć szeroki wahlarz odmian wszystkich gatunków warzyw polowych.

Dni warzyw po holendersku

Podczas dni otwartych firm nasienno-hodowlanych: Bejo Zaden, Clause, Nickerson-Zwaan, Monsanto, Sakata, Syngenta, z końcem września ub.r. w Holandii na poletkach demonstracyjnych można było zapoznać się z szeroką ofertą odmian różnych gatunków warzyw. W tym artykule przedstawiamy niektóre odmiany kapusty głowiastej białej.

Zaprezentowane podczas Dnia Ziemniaka i Kapusty

Zainteresowanie warzywami kapustnymi w ostatnich latach nie ustaje, szczególnie kapustami głowiastymi, które są dobrze przystosowane do warunków klimatycznych naszego kraju. Widać to było także w miejscowości Kalinowa, gdzie liczna kolekcja odmian kapust wzbudzała zaciekawienie.

Pory po belgijsku

Na rynkach krajowym i europejskim wiele profesjonalnych firm zajmuje się produkcją rozsad porów. Dobrą okazją do tego, aby wzbogacić wiedzę dotyczącą produkcji i nowych odmian tego warzywa były Praktyczne Dni Pora, zorganizowane 14 października ub.r. przez Regionalne Centrum Badań nad Warzywami PCG (hol. Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt) w Kruishoutem – miejscowości zlokalizowanej w północno-zachodniej Belgii, w którym to spotkaniu miałam okazję uczestniczyć na zaproszenie firmy Luty Jacek z Pobiednika Wielkiego.

Dni Kapusty w Charsznicy

Już po raz XVIII odbyły się Charsznickie Dni Kapusty, zorganizowane 9 września przez Urząd Gminy i Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy. W gospodarstwach warzywniczych z tego regionu można było obejrzeć znane i nowe odmiany kapust głowiastych prezentowane przez główne przedsiębiorstwa hodowlano- nasienne obecne na polskim rynku.

Odmianowe show na południu

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.