Odmianowe show na południu

Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.

Małopolskie Święto Warzyw było okazją do prezentacji m.in. sprawdzonych i najnowszych odmian warzyw różnych firm nasiennych.

W doborze oferty firmy Bejo Zaden, reprezentowanej przez firmę Jacka Lutego, znalazły się nowe odmiany kalafiorów przeznaczonych na rynek warzyw świeżych: Adona F1 i Marbella F1.Są to średnio późne propozycje do uprawy na lato i jesień o ok. 80-85-dniowym okresie wegetacji. Ponadto zaletą tych mieszańców są róże o średniej wielkości, szczelnie okryte liśćmi wewnętrznymi. Z odmian kapusty głowiastej białej polecano znaną odmianę Expect F1 oraz Excalibur F1. Z kolei z warzyw korzeniowych zaprezentowano m.in. seler Elena F1 rekomendowany do wykorzystania w przemyśle i do długiego przechowywania.

Dorota Wielgat koordynator ds. rozwoju produktu firmy Clause polecała odmianę kalafiora sprawdzającą się w trudnych warunkach uprawowych – Sabord F1, o 70-, 85-dniowym okresie wegetacji, zwartych i śnieżnobiałych różach. Odmiana charakteryzuje się bardzo dobrym okryciem róż i polecana jest zarówno na zaopatrzenie rynku warzyw świeżych, jak i dla przemysłu. Do uprawy w terminie wczesnoletnim i jesiennym prezentowano odmianę Brigantine F1 o 70-, 75-dniowym okresie wegetacji, zbitych, białych różach. Z kolei wśród nowości z grupy wczesnych kalafiorów odmianę Clipper F1, o dużej i zwartej róży, polecaną do upraw pod osłonami i agrowłókniną. – Odmiana _aruto F1, o okresie wegetacji 100-110 dni i zbitych różach przeznaczona jest do uprawy na zbiór jesienny i późnojesienny – informowała D. Wielgat.

W asortymencie papryk promowano odmiany Cayman F1 o dużych, mięsistych, dobrze wybarwiających się owocach oraz Murano F1 − o dużej odporności na mikrospękania i wysokim plonie handlowym. Jest to odmiana w typie Salomona, ale o nieco większych owocach i niższych roślinach – co czyni ją odpowiednią do upraw w tunelu typu igołomskiego. Wśród odmian papryki o wydłużonych, stożkowych owocach można było zobaczyć żołtoowocową odmianę Lipari F1 oraz czerwonoowocową testowaną jeszcze pod numerem CLX 978 F1.

Czerwonoowocowa papryka Murano F1 do uprawy w niskich tunelach foliowych.

Wśród odmian kalafiorów firmy Enza Zaden znalazła się propozycja do nasadzeń na zbiory jesienne – Bonique F1. W opinii Bernarda Zioło, jest to kalafior przeznaczony głównie do przetwórstwa. Róże o wysokiej jakości i masie ok. 3 kg łatwo rozdzielają się na różyczki. Rośliny mają silny wigor, szerokie i długie liście. Z odmian papryki żółtoowocowej stożkowej, szpiczasto zakończonej polecano odmianę Erato F1 o zabarwieniu kremowym, a w fazie dojrzałości fizjologicznej − czerwonym. Z odmian typu blokowego B. Zioło proponował odmianę Devito F1.

Szpiczasto zakończona żółtoowocowa papryka odmiany Erato F1.
 
Na stanowisku firmy Toma Seeds uwagę odwiedzających zwróciła szeroka gama odmian warzyw należąca do hiszpańskiego koncernu Fito Semillas. Wopinii Juliana Słowińskiego papryka czerwonoowocowa odmiany Abadia F1 jest ceniona za plon, jakość i atrakcyjność. Okazałe owoce 3-4-komorowe typu blok charakteryzują się długą i grubą szypułką, stabilną wielkością i równomiernym wybarwieniem. Odmianą wzbudzającą zainteresowanie producentów była również Olvera F1 charakteryzująca się wczesnością i wysoką jakością. Ciemnoczerwone owoce o masie 220-240 g mają grubą i twardą ściankę. Warte uwagi były też inne gatunki roślin m.in. oberżyna. Wśród odmian polecanych przez reprezentanta hiszpańskiej hodowli był Cristal F1 (znana pod nazwą Barcelona F1) oraz nowość − Lima F1. Obydwie odmiany charakteryzuje silny i rozległy system korzeniowy. Ponadto posiadają zbliżone cechy − są tolerancyjne na spadki temperatury i dobrze zawiązują owoce.

Owoc papryki odmianyAbadia F1 jest 3-4-komorowy  i ma długą i grubą szypułkę.

[NEW_PAGE]Piotr Zawada z firmy Rolspec prezentujący ofertę nasienną koreańskiej firmy Nongwoo Bio wśród odmian kapusty głowiastej białej zwrócił uwagę na bardzo wczesnego mieszańca (50- 55 dni wegetacji) – Star Ball F1 o kulistych główkach osiągających masę 1,5-2,0 kg oraz odmianę Gaja F1 o okresie wegetacji wynoszącym ok. 60 dni i tworzącą 1,5-2,0 kg główki z ciemnozielonymi liśćmi. Odmiana Odyssey F1 to z kolei propozycja o 85-, 90-dniowym okresie wegetacji i główkach o masie od 2,5 do 3,5 kg niepodatnych na pękanie, wyróżniających się dużą zdrowotnością. Z oferty odmian kapusty pekińskiej P. Zawada polecał wczesnego mieszańca (55-60 dni wegetacji) – Eva F1, który tworzy główki o masie 0,8-1,2 kg. Polecany jest on do uprawy wiosennej (w tunelach i pod agrowłókniną) oraz jesiennej. Kolejna propozycja – Krak King F1 to odmiana średnio wczesna (60-65 dni) o dużych główkach (1,8-2,2 kg), zalecana do uprawy na wiosnę i jesień w otwartym gruncie. Nowością jest odmiana będąca jeszcze pod numerem hodowlanym 09CC3323 F1, której 1,2-, 1,8-kilogramowe główki są przydatne do długiego przechowywania. W ofercie brokułów promowaną odmianą firmy jest jesienny mieszaniec Grand Prix F1 (85-90 dni), polecany do uprawy z przeznaczeniem głównie do przetwórstwa, tolerancyjny na suszę i wysoką temperaturę. W ofercie kalafiorów hodowca mówił o dwóch nowościach: wczesnej odmianie White Pearl F1 i późnej Alabaster F1. Pierwsza charakteryzuje się białymi, zwartymi różami o masie 1,20-1,40 kg i zalecana jest do uprawy pod niskie osłony i w polu. Z kolei druga – do upraw na zbiór jesienny – jest przeznaczona do przemysłu.
 
Z asortymentu pomidorów malinowych P. Zawada zwrócił uwagę na odmiany – Pink Top F1 oraz nowość testowaną jeszcze pod numerem 10T105 F1. Oba mieszańce zalecane są do uprawy pod osłonami. W ofercie pomidorów wielkoowocowych hodowca wspomniał o dwóch nowościach. Pierwsza z nich pod numerem 08T328 F1 to odmiana średnio wczesna, zalecana do uprawy pod osłonami na 5-7 gron, o masie owocu 200-220 g. Z kolei druga – 09T308 F1 to odmiana wczesna rekomendowana do uprawy pod osłonami, o masie owocu 160-190 g. W ofercie papryk promowano polecaną do uprawy w tunelach wczesną odmianę Silver Star F1 o kremowych owocach o masie 160-180 g oraz testowaną pod numerem 09SPE4765 F1 odmianę o kremowo- żółtych owocach o masie 200-250 g i wysokim plonie.

W ofercie firmy Nickerson-Zwaan zobaczyć można było bardzo wczesną odmianę żółtoowocowej papryki typu „blok”− Sollie F1. Owoce o grubych ściankach i masie 180-210 g dojrzewają od barwy ciemnozielonej do błyszczącej żółtej i zachowują odpowiednią jakość do końca zbioru. Odmiana ta polecana jest na eksport i do różnokolorowych zestawów. Z kolei Ruberto F1 − to czerwonoowocowa papryka w tym samym typie. Jest to średnio wczesny mieszaniec, którego owoce o grubej ściance i masie 200- 250 g odporne są na mikrospękania.

Jakub Wrona z firmy Nunhems prezentował nowości w segmencie kapust bardzo wczesnych, wczesnych i średnio wczesnych. Svirel F1 to bardzo wczesna odmiana o 48-, 50-dniowym okresie wegetacji, okrągłych główkach o masie ok. 1-1,2 kg. Polecana jest ona do uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami. Odmiana Yanisol F1 o 60-, 65-dniowym okresie wegetacji może być uprawiana w gruncie lub pod płaskimi osłonami. Charakteryzuje się ona ciemnozielonymi liśćmi, wysoką odpornością na wciornastka oraz wyższą od wielu odmian odpornością na kiłę kapusty, a masa główek wynosi 1,5-2,0 kg – informował J. Wrona. Z kolei odmiana Aquarel F1 o zwiększonej odporności na wciornastka może być sadzona w dwóch terminach: wiosennym i letnim w uprawie wprost do gruntu. Jest to odmiana, której masa główek wynosi 2,5-3,5 kg. Cechą mieszańca są wzniesione liście i wysoka łodyga, co zapobiega gniciu liści od spodu.

Odmiana kapusty głowiastejbiałej Aquarel F1 do uprawy w gruncie.

[NEW_PAGE]Z odmian kalafiorów przeznaczonych do uprawy późnym latem i jesienią Michał Taraska z firmy Sakata proponował odmianę Karnak F1 o okresie wegetacji ok. 95-110 dni. Kalafior przeznaczony głównie do przetwórstwa tworzy zwarte róże o masie ok. 2,5 kg, składające się z drobnych różyczek o średnicy 5-6 cm. Ponadto, cechą wyróżniającą tę odmianę jest samookrywająca się kopulasta róża. Z kolei odmiana Kastor F1, znana i ceniona w rejonie podkrakowskim, to propozycja poplonowa przeznaczona głównie do przetwórstwa. Kalafior o dość krótkim okresie wegetacji, ok. 75 dni, wyróżnia się śnieżnobiałym kolorem i wielkością różyczek. Róża jest silnie owinięta liśćmi wewnętrznymi, co zapobiega jej żółknięciu. Z odmian brokułuM. Taraska wymienił odmianę typowo letnią − Naxos F1 – oraz na zbiory jesienne − Parthenon F1. Pierwszy z nich o okresie wegetacji ok. 65-70 dni składa się z drobnych, ciemnozielonych pąków z niebiesko-stalowym odcieniem, przeznaczony jest głównie na rynek warzyw świeżych. Z kolei odmianowa Parthenon F1 jest dedykowana na potrzeby przetwórstwa (do mrożenia) oraz bezpośredniego spożycia. Brokuł o mocnym systemie korzeniowym tworzy zwartą i kopulastą różę.

Nowością oferowaną na rynku polskim są buraki ćwikłowe odmiany Cardeal F1 o wysokiej zawartości cukrów oraz suchej masy, przeznaczone na rynek warzyw świeżych i do przetwórstwa. Liście tej odmiany charakteryzują się dużą zdrowotnością i zwiększoną odpornością na chwościka buraka. Drugą z propozycji oferowanej przez przedstawiciela firmy Sakata jest odmiana Rodinia F1 charakteryzująca się długim i gładkim korzeniem o ciemnoczerwonym zabarwieniu bez tendencji do pierścieniowych przebarwień. Burak przeznaczony jest na świeży rynek i do przetwórstwa. Z kapusty głowiastej białej przedstawiono odmiany Arcticus F1 i Fighter F1.

Nowość wśród odmian buraków ćwikłowych – Cardeal F1.

Łukasz Rycombel prezentował nową odmianę cebuli hodowli Seminis. Cebula czerwona o atrakcyjnej ciemnobordowej barwie skórki zewnętrznej oraz łusek wewnętrznych, testowana jest jeszcze pod numerem R 4593 F1. Jest to odmiana średnio wczesna o 112-dniowym okresie wegetacji, a jej cechą charakterystyczną jest wysoki plon − podkreślił Ł. Rycombel. W asortymencie odmian papryki do uprawy w tunelach foliowych przedstawiciel Monasanto zwrócił uwagę na czerwonoowocową Pedrosas F1, o silnym wigorze roślin i dobrym wiązaniu owoców, które można długo przechowywać. Odmiana ta polecana jest na zaopatrzenie supermarketów, rynku lokalnego oraz na eksport. Wśród odmian papryki polowej Ł. Rycombel zwrócił uwagę na Aristotle F1, o owocach kształtnych, dobrze wyrównanych, o zwiększonej odporności na choroby oraz oparzenia i przeznaczoną na rynek przetwórczy. Wśród nowości w asortymencie kalafiorów prezentowano odmianę Abeni F1 polecaną do wczesnej wiosennej uprawy w tunelach i pod płaskimi przykryciami w gruncie, o 65- dniowym okresie wegetacji oraz białych, ciężkich, zwięzłych, kulistych i dobrze okrytych liśćmi różach. Z kolei do zbioru latem i jesienią, na zaopatrzenie rynku supermarketów odmianę Fortaleza F1, której okres wegetacji wynosi 75 dni. Nowością wśród odmian kalafiora dla przemysłu jest Giewont F1, o okresie wegetacji wynoszącym 105-115 dni, która charakteryzuje się bardzo dobrym okryciem róży. Jak podkreślił Ł. Rycombel w tym roku na rynku pojawią się nasiona kolejnej nowej i bardzo wczesnej odmiany kalafiora –Momentum F1. Okres wegetacji tej odmiany to 55 dni.

Nowość w asortymencie czerwonych cebul pod numerem R 4593 F1.

Dr inż. Anna Wilczyńska, dr inż. Joanna Klepacz-Baniak
Hasło Ogrodnicze
Fot. A.Wilczyńska, J.Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNagrodzono zwycięzców w konkursie Przyjazna Wieś
Następny artykułOlsztyn: wybrano najlepsze potrawy i produkty regionu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.