Strona główna Tagi Cydr

cydr

Nowy smak cydru

Na rynku pojawił się nowy wariant Cydru Lubelskiego - Jabłko Suszone na Miodzie. Jego oryginalny smak powstał z połączenia słodyczy naturalnego miodu gryczanego i słodko-kwaśnych jabłek. 
 

Senat nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobach winiarskich

Senat nie zgłosił poprawek do noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win. Zakłada ona, że producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić rozlanie trunków innemu przedsiębiorcy. Dotychczas musiały one zostać rozlane w miejscu wytworzenia.

Sejm znowelizował ustawę o wyrobach winiarskich

Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić jego rozlew innemu przedsiębiorcy - zakłada znowelizowana w piątek przez Sejm ustawa o wyrobie i rozlewie win. Dotychczas wino musiało być rozlewane w gospodarstwie, w którym było wytwarzane.

Branża cydrów się rozkręca

Produkcja cydrów była w Polsce do końca zeszłego roku marginalna. Producentom udało się zbić wysoką akcyzę, ale na tym nie poprzestaną. Chcą zniesienia zakazu reklamy cydrów.

Rząd za nowelizacją ustawy dot. wina, cydru i miodu pitnego

Producenci wina, cydru, miodu pitnego czy perry będą mogli zlecić jego rozlew innemu przedsiębiorcy - zakłada projekt noweli ustawy o wyrobie i rozlewie win, którą we wtorek przyjął rząd. Teraz wino musi być rozlewane w gospodarstwie, w którym jest wytwarzane.

Cydr w Polsce coraz popularniejszy

W Polsce rozwija się produkcja cydru; stało się tak za sprawą obniżenia akcyzy na ten napój - poinformował prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Cydr - to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.

Polski cydr – może tym razem się uda?

Na nasz rynek ma wkrótce trafić rodzimej produkcji niskoalkoholowy napój z jabłek – cydr. To kolejna próba – po poprzedniej, podlaskiej inicjatywie sprzed kilku lat zakończonej fiaskiem z powodów podatku akcyzowego.

Cydr – trend czy niszowy polski produkt?

O szansach i zagrożeniach dla rodzimych trunków typu cydry i perry rozmawiano na konferencji prasowej „Czy jest szansa na polski cydr?”, która odbyła się 28 stycznia 2013 r. w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. Organizatorem konferencji był Związek Sadowników PR i Polska Rada Winiarstwa. Istotnym kontekstem dla tych rozważań są najnowsze, korzystne rozwiązania prawne.

Niższa akcyza na cydr i perry?

Resort finansów podjął działania zmierzające do wprowadzenia niższej stawki akcyzy na napoje fermentowane cydr i perry. Akcyza miałaby wynosić 97 złotych od 1 hektolitra (obecnie obwiązującą - 158 zł). Obowiązująca stawka akcyzy stanowi jedną z wielu przyczyn blokujących rozwój produkcji cydru i perry w naszym kraju.