Cydr w Polsce coraz popularniejszy

W Polsce rozwija się produkcja cydru; stało się tak za sprawą obniżenia akcyzy na ten napój - poinformował prezes Związku Sadowników RP Mirosław Maliszewski. Cydr - to sfermentowany napój niskoalkoholowy z jabłek, może zawierać do 8 proc. alkoholu.

– Bardzo pozytywnie odbieram to, co się dzieje na rynku. Jest wzrost spożycia, cydr widać w sklepach, konsumenci o niego pytają – powiedział Maliszewski. Dodał, że wiele firm podjęło się już produkcji cydru, chcą go także wysyłać na rynek grupy producentów owoców.
 
Jeszcze dwa lata temu w Polsce nie można było produkować cydrów, stąd były one nieznane polskiemu konsumentowi – przypomniał Maliszewski. Jak zauważył, zwiększeniu produkcji sprzyja obniżona akcyza, od 2013 r. roku wynosi 97 zł za hektolitr wobec 158 zł za hektolitr rok wcześniej.

Nie ma danych dotyczących spożycia cydru. Firma badawcza Euromonitor International szacuje, że w tym roku może ono wynieść ok. 28 mln litrów. Maliszewski liczy, że o tym, ile faktycznie wypijane jest cydru, dowie się od resortu finansów, który prowadzi statystyki sprzedaży na podstawie wpływów z akcyzy.
 
Szef związku sadowników zaznaczył, że na razie akcyza jest nieco wyższa niż na piwo, ale jeżeli okaże się, że wpływy do budżetu z tego tytułu rosną, Związek Sadowników RP wystąpi z wnioskiem o obniżenie tego podatku, co powinno pobudzić popyt na ten napój. Obecnie za butelkę cydru o pojemności 0,3 l trzeba zapłacić 3-4 zł.
 
Zdaniem Maliszewskiego produkcja cydru na większą skalę pozwoli na zagospodarowanie części produkowanych jabłek. Według niego, jeżeli osiągnie ona 2-3 proc. rynku piwa, co nie jest łatwe, to będzie można zagospodarować na ten cel ok. 100 tys. ton owoców. Oznacza to produkcję na poziomie 60-80 mln litrów rocznie.
 
Dotychczas ponad 90 proc. jabłek, które trafiały do przerobu, przeznaczane było na koncentrat. Brak alternatywy powodował, że sadownicy musieli się godzić na ceny skupu jabłek proponowane przez zakłady przetwórcze.
 
Polska jest pierwszym w UE producentem jabłek. W 2012 r. zbiory były na poziomie 2,8 mln ton, z czego ok. połowa jest przeznaczana na cele przetwórstwa, a pozostała część – do bezpośredniego spożycia i na eksport.
 
Cydr jest popularny w Europie Zachodniej, głównie we Francji, Wielkiej Brytanii, Belgii, Irlandii, a także na Litwie, w USA i Kanadzie, gdzie jest produkowany na skalę masową. Szacuje się, że np. we Francji przerabia się na cydr około 40 proc. zbiorów owoców.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZato 50® WG – nowe rozszerzenie etykiety w porzeczkach i agreście
Następny artykułCoraz mniej rolników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.