Strona główna Tagi Dania

dania

Misja polskich firm z sektora rolno-spożywczego w Kopenhadze

W dniach 1-2 marca odbyła się misja 14 polskich firm sektora rolno-spożywczego zainteresowanych wejściem na rynek duński. Misja zorganizowana została przez WPHI i Ambasadę RP w Kopenhadze.

Dania – organiczna

Do 2020 roku Dania chce stać się krajem o wyłącznie organicznej produkcji rolnej. Opracowano rządowe plany zmian w produkcji, ale nie zapomniano o drugiej stronie medalu – dużo wysiłków i środków przeznacza się na edukacje społeczeństwa, by pobudzić zainteresowanie organiczną produkcją i zwiększać popyt na nią.

Duńskie sadownictwo

Chociaż Dania należy do mniej ważnych producentów owoców w Unii Europejskiej, tradycje sadownicze są jednak w tym kraju długie. Jabłko w języku duńskim to abild, a słowo Abildgrde oznaczające sad pojawiło się w piśmiennictwie tego kraju już w 1241 roku. Obecnie najważniejszy rejon produkcji sadowniczej w Danii to wyspa Funen, gdzie klimat jest nieco cieplejszy niż w pozostałych rejonach kraju. Podstawowymi produktami sadowniczymi są jabłka, gruszki, a także owoce miękkie (tab. 1). Duńscy sadownicy (oraz producenci warzyw) są dobrze zorganizowani — 50% warzyw i owoców sprzedaje się za pośrednictwem organizacji producenckich. Do takich grup należy ponad 40% sadowników. Przy okazji kongresu Prognosfruit 2005 w Danii miałem okazję zwiedzić jedno z największych gospodarstw sadowniczych w tym kraju.