Strona główna Tagi Dereń jadalny

dereń jadalny

Mołdawski dereń trafia do USA, Niemiec i Polski

Mołdawski sadownik uprawia na swojej plantacji derenia – roślinę często spotykaną na Mołdawii, ale w lasach, parkach, ogrodach amatorskich. Plantacja Jurija Stratana jest pierwszą i jak dotąd jedyną towarową uprawą tego gatunku w Mołdawii.

VI Międzynarodowy Festiwal Derenia

W najbliższą niedzielę 10 września w Bolestraszycach k. Przemyśla szósty raz spotkają się fani derenia jadalnego. Wszystkich zainteresowanych – szkółkarzy, producentów owoców, amatorów przetworów zaprasza Arboretum Bolestraszyce na kolejny Festiwal poświęcony tej roślinie.

Dereń jadalny: zalecenia do produkcji

Po raz pierwszy na wystawie towarzyszącej konferencji „Jagodowe Trendy” swoją ofertę pokazała Szkółka Cornus Mariusz Zasępa z Dobrzynia (woj. mazowieckie). Dereń jadalny (Cornus mas) to główny gatunek rozmnażany w szkółce, a jego sadzonki oferowane są od 3 lat. W ofercie jest dziś jego 80 odmian: polskie, ukraińskie, bułgarskie i austriackie. Dlaczego wybór padł na dereń? Na rynku był wyraźny deficyt sadzonek tego gatunku, gdy sam chciałem założyć plantację. Krzewy dostępne były sporadycznie i nie zawsze najlepszej jakości – wyjaśniał Mariusz Zasępa.

Międzynarodowy Festiwal Derenia

Przy tradycyjnie pięknej, wrześniowej pogodzie Arboretum w Bolestraszycach gościło wczoraj setki uczestników Międzynarodowego Festiwalu Derenia – czwartej z kolei imprezy dedykowanej temu powracającemu do świadomości sadowników gatunkowi. W tym roku wiele uwagi organizatorzy poświęcili również innym mało znanym czy zapomnianym roślinom o jadalnych owocach czy innych organach przydatnych w kuchni, apteczce czy kosmetyczce.

Malina czarna, rokitnik, dereń. Jakie odmiany?

Polska jest dużym producentem owoców potocznie określanych jako „miękkie”, a areał ich produkcji wydaje się stale rosnąć. Te gatunki są głównym tematem podczas konferencji sadowniczej, odbywającej się corocznie w Kraśniku. Podczas tegorocznego, 10. już spotkania, prelegenci zwrócili także uwagę na mniej znane gatunki – potencjalnych kandydatów do uprawy towarowej w Polsce.

Festiwal derenia

W połowie września Arboretum w Bolestraszycach urządziło drugi Festiwal Derenia. Podobnie, jak w roku ubiegłym zainteresowani tą rośliną profesjonaliści i amatorzy dopisali – sesja wykładowa zainteresowała ponad sto osób, zaś kolekcje, alejki i kiermasz, na którym oferowano przede wszystkim produkty z derenia (i same krzewy) zapełniły tłumy zwiedzających.

Z dereniem w roli głównej

Arboretum w Bolestraszycach k. Przemyśla (Podkarpacie) było wczoraj, 15 września gospodarzem Festiwalu Derenia. Pierwszy raz takie spotkanie zaproponowano sadownikom i amatorom ogrodnictwa w ubiegłym roku. W bieżącym przyjechało do Bolestraszyc jeszcze więcej sympatyków powracającego do ogrodów i uprawy derenia właściwego.

O dereniu w Bolestraszycach

23 września w Arboretum w Bolestraszycach koło Przemyśla zorganizowano I Podkarpacki Festiwal Derenia. Właśnie z tej placówki pochodzą krajowe, zarejestrowane i rozmnażane przez kilka szkółek odmiany derenia jadalnego (Cornus mas). Sesję referatową wypełniły wystąpienia gości z Kijowa, Symferopola i Wrocławia.

Rośnie apetyt na derenia jadalnego i świdośliwę

W ostatnich latach coraz większym zainteresowaniem wśród osób związanych z sadownictwem cieszą się rośliny jagodowe. Nadal w dużym stopniu uprawiane są truskawki, maliny i porzeczki: czerwona i czarna, ale coraz więcej uwagi poświęca się możliwości uprawy np. derenia jadalnego czy świdośliwy (których owoce - botanicznie - jagodami nie są, przyp. red.).

Niedziela w Bolestraszycach

23 września Arboretum w Bolestraszycach koło Przemyśla zorganizowało I Podkarpacki Festiwal Derenia. Właśnie z tej placówki pochodzą krajowe, zarejestrowane i rozmnażane przez kilka szkółek odmiany derenia jadalnego (Cornus mas). Sesji referatowej towarzyszł kiermasz, na którym można było kupić wiele odmian tej rośliny oraz przetwory z owoców derenia.