Strona główna Tagi Dymka
Tag:

dymka

Ile dymki wysadzić na hektar?

Druga połowa marca to czas wysadzania w pole cebuli z dymki. 18 marca br. mieliśmy okazję zobaczyć jak przebiega wysadzanie dymki w jednym z gospodarstw na Kujawach.

Dymkowa przechowalnia

Cebulowe Sympozjum zorganizowane pod koniec minionego roku w Holandii z okazji 70-lecia istnienia firmy Broer B.V. było okazją do wysłuchania wielu ciekawych wykładów. Ponadto organizatorzy zaplanowali zwiedzanie obiektów, w których odbywa się suszenie, przechowywanie, sortowanie i konfekcjonowanie dymki. Grupa uczestników z Polski została zaproszona na to wydarzenie przez firmę Bejo Zaden.

Międzynarodowy Dzień Dymki w Piotrkowicach

12 lipca w Piotrkowicach k. Inowrocławia firma Bejo Zaden zorganizowała Międzynarodowy Dzień Dymki. Uczestniczyła w nim grupa około 50 Holendrów.

Dymka w uprawie ozimej

Uprawa zimująca cebuli z siewu obarczona jest w klimacie Polski sporym ryzykiem wymarznięcia. Aby ryzyko to ograniczyć, można zdecydować się na uprawę zimującą z dymki. Dodatkową zaletą takiego rozwiązania jest uzyskanie maksymalnego przyspieszenia w stosunku do uprawy z siewu wiosennego. Podstawowym minusem jest oczywiście wysoka cena dymki, choć nasiona do uprawy zimującej również stanowią spory wydatek. Inwestując w uprawę z jesiennego sadzenia dymki, warto zapoznać się z ofertą odmian przeznaczonych do tego celu.

O cebuli z dymki pod Kruszwicą

Zainteresowanie uprawą cebuli z dymki na Kujawach jest bardzo duże. Można się było o tym przekonać podczas spotkania zorganizowanego 13 lipca przez firmy Bejo Zaden i On-Zin na polach Damiana Sęka w Racicach koło Kruszwicy. 
 

Z pokazu sadzarki do dymki

Produkcja cebuli z dymki jest jedną z najstarszych i niezawodnych metod uprawy tego warzywa. Założenie uprawy z dymki można zmechanizować – w minionym sezonie prezentowano nowoczesną maszynę do tego celu holenderskiego producenta.

Pracują z dymką

Obecnie niewielu plantatorów uprawiających cebulę z dymki produkuje materiał do sadzenia we własnym zakresie. Większość z nich decyduje się na jego zakup. Podczas Dni Otwartych firmy Bejo Zaden w Holandii można było zobaczyć, jak tam produkuje się dymkę.

Ostatnie artykuły

Rolnictwo ekologiczne – zagrożenie czy szansa?

Nie milkną echa dotyczące ogłoszonych przez KE i przyjętych w UE strategii „Od pola do stołu” i „Strategii na rzecz bioróżnorodności”. Oprócz konieczności ograniczenia używania chemicznych środków ochrony roślin najczęściej komentowanym postulatem jest zapis o tym, że rolnictwo ekologiczne ma stanowić aż czwartą część unijnych upraw. Czy słuszne są obawy związane z tą zmianą, czy może jednak powinniśmy potraktować ją jako wyzwanie i szansę do wykorzystania?

Nastroje europejskich rolników

Kwestionariusz w ramach Europejskiego wskaźnika zaufania rolników przeprowadzony w pierwszym semestrze 2020 r. wykazał lekkie polepszenie w nastrojach rolników w porównaniu do jesieni 2019 r. Jednakże wzrost ten nie równoważy negatywnych odczuć obecnych wciąż w państwach członkowskich. Ankietę przeprowadzono na wczesnym etapie pandemii COVID-19. Oznacza to, że do jej wyników należy podchodzić z rozwagą, nie zapominając o kontekście. Wyniki są bardzo różne i nie uwzględniają skutków pandemii dla produkcji i kanałów horeca.

Nagonka na rolników

Czy nagonka na rolników wpływa na ich nastroje? Po raz pierwszy przeprowadzono ankietę oceniającą to zjawisko w ramach badań Europejskiego wskaźnika zaufania rolników. Wstępne wyniki wskazują, że francuscy i niemieccy rolnicy odczuwają największą krytykę stosowanych przez siebie praktyk, podczas gdy rolnicy we Włoszech i na Węgrzech są dotknięci w mniejszym stopniu. Zarówno we Francji jak i w Niemczech ponad 30% rolników zgłosiło, że krytyka bezpośrednio odbiła się na ich motywacji do dalszej pracy na roli.