Strona główna Tagi Eksport

eksport

Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon

Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.

Dla kogo rynek Indii?

Według wstępnych danych w 2020 r. eksport produktów rolno-spożywczych z Polski do Indii osiągnął wartość 11,3 mln EUR. Głównym towarem eksportowanym tradycyjnie były jabłka – polscy przedsiębiorcy sprzedali te owoce za kwotę 4,5 mln euro.

Eksport polskich jabłek do Indii

Od 1 marca 2021 roku zacznie obowiązywać wymóg strony indyjskiej, który dotyczy posiadania zaświadczenia o braku GMO w wybranych produktach spożywczych importowanych do Indii. W praktyce wymóg posiadania zaświadczenia o braku GMO w produkcie będzie dotyczył przede wszystkim polskich eksporterów jabłek do Indii.

Eksport polskich artykułów rolno-spożywczych w 2020 r.

W 2020 r. kontynuowana była wzrostowa tendencja w eksporcie towarów rolno-spożywczych z Polski – od 2004 r. jego wartość wzrosła ponad 6-krotnie. W 2020 r. sprzedaż artykułów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła nienotowany dotąd poziom 34 mld EUR, o ponad 2 mld EUR wyższy niż rok wcześniej (wzrost o 7% w porównaniu z rokiem 2019).

Eksport – specjalne oznakowanie opakowań owoców i warzyw

Wojewódzki Inspektor może zezwolić handlowcom owocami i warzywami na stosowanie specjalnego wzoru oznakowania opakowań.

Wzrost wartości eksportu polskiej żywności

W okresie od stycznia do września 2020 r. wartość eksportu artykułów rolno-spożywczych z Polski wyniosła 25 070 mln EUR. Oznacza to wzrost o 6,7% w stosunku do analogicznego okresu 2019 roku.

Druga fala COVID-19: co czeka sektor warzywno-owocowy?

Wpływ drugiej fali pandemii COVID-19 na gospodarkę jest niepewny. Wysoka liczba zakażeń i nowe restrykcje na pewno odbiją się na konsumpcji, utrudnieniach w eksporcie, czy spowolnieniu pracy w portach, a co za tym idzie, funkcjonowaniu sektora warzywno-owocowego. Jakie wyzwania przed nim stoją? Czy obostrzenia i ponowny, częściowy lockdown przyniosą ze sobą długofalowe skutki dla sektora? Unia Owocowa we współpracy z Freshfel określa dalszy wpływ pandemii na branżę.

Eksport produktów rolno-spożywczych ciągle rośnie

W okresie siedmiu miesięcy 2020 r. odnotowano wzrost wartości eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski. Od stycznia do lipca 2020 r. sprzedaż towarów rolno-spożywczych za granicę osiągnęła 19,2 mld EUR, o 1,2 mld EUR więcej niż rok wcześniej (wzrost o 6,4%). Na wzrost eksportu miały wpływ przede wszystkim bardzo dobre wyniki sprzedaży zagranicznej w pierwszym kwartale br. oraz rosnący eksport w czerwcu i lipcu br.

VIII Kongres Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego

Bez eksportu nie ma polskiego rolnictwa. Nie ma alternatywnych rynków. To jest ten dokuczliwy ból, który wszystkim nam zajmującym się gospodarką, gospodarką rolną, rolnictwem jako takim, dostrzegamy – powiedział minister rolnictwa i rozwoju wsi podczas wystąpienia na VIII Kongresie Eksporterów Przemysłu Rolno-Spożywczego.

Procedury graniczne w relacjach Unii Europejskiej i Zjednoczonego Królestwa

Procedury graniczne w relacjach Unii Europejskiej i Zjednoczonego Królestwa - Przewodnik Zjednoczonego Królestwa dla przedsiębiorców dotyczący przyszłych wymogów i procedur na granicach: „The Border with the European Union Importing and Exporting Goods”