Strona główna Tagi Hiszpania

hiszpania

Tornado zniszczyło 200 hektarów upraw szklarniowych w Hiszpanii

Tornado zburzyło ogromną ilość szklarni w El Eljido w hiszpańskiej Andaluzji w ostatnią sobotę 6 stycznia. Według pierwszych szacunków zniszczone zostały uprawy na powierzchni 200 hektarów - informuje serwis Horti Daily.

Rok wysokich cen pomidorów w Europie

Średnie ceny pomidorów w 2017 r. w państwach Unii Europejskiej były wyraźnie wyższe od średniej z ostatnich pięciu lat.
 
 

Chilijczycy i Hiszpanie będą wspólnie promować owoce

Chilijskie stowarzyszenie eksporterów owoców ASOEX i hiszpańskie stowarzyszenie producentów truskawek podpisały umowę o przeprowadzeniu na terenie Hiszpanii wspólnej promocji owoców jagodowych produkowanych w obu krajach.
 

Tanie konstrukcje szklarniowe powodem boomu

Wg danych hiszpańskiego ministerstwa rolnictwa w tym kraju jest 65 674 hektarów upraw szklarniowych. Dwa najbardziej pokryte osłonami rejony to Almeria, gdzie jest ich 31 931 ha oraz  Murcja z 6 235 ha. W Murcji w 2012 r. było 4 250 ha szklarni, ale od tego czasu powierzchnia upraw pod osłonami wzrosła o 31 proc.  
 

W Almerii rozpoczął się już nowy sezon

W tym hiszpańskim centrum produkcji ogrodniczej w bieżącym roku zaczyna się on wcześniej niż zwykle, ponieważ wielu producentów już podjęło decyzję o rozpoczęciu zbiorów we wrześniu - obecne ceny są rentowne ze względu na wysokie temperatury, powierzchnie niektórych upraw wzrosły.

Niemcy zapłacą hiszpańskim firmom odszkodowanie za kryzys EHEC

Dobiegł końca trwający kilka lat proces, jaki dwie hiszpańskie firmy produkujące warzywa wytoczyły władzom Hamburga. Niemcy w 2011 roku podali błędną informację o wykryciu szczepu pałeczki okrężnicy EHEC na ogórkach z Andaluzji i ostrzegli przed spożyciem hiszpańskich warzyw.

Europa południowa: pogoda demoluje rynki pestkowych

Na południu Europy przebieg pogody jest przyczyną bardzo poważnych zakłóceń w produkcji owoców pestkowych oraz w handlu nimi. Nienormalny przebieg temperatury w kwietniu i maju oraz nawałnice dezorganizują pracę sadowników w Hiszpanii i Włoszech.

Brokuły. Udało się znacząco zwiększyć ich spożycie

Jak podaje organizacja +Brocoli, zajmująca się promocją spożycia brokułów w Hiszpanii, w ubiegłym roku w tym kraju ich konsumpcja wzrosła o 20 proc.
 
 

Rekordowy eksport ogórków w Hiszpanii

Hiszpania wyeksportowała w 2016 r. 633,5 tys. ton ogórków, o 41 proc. więcej niż rok wcześniej, osiągając przy tym historyczny rekord – podaje freshplaza. Wartość eksportu tych warzyw również była rekordowa i wyniosła prawie 550 mln euro.
 

Rośnie produkcja hiszpańskich mrożonek

Z roku na rok obserwowany jest wzrost hiszpańskiej produkcji warzyw mrożonych. W minionym roku odnotowano 8% wzrost produkcji, która przyniosła dochód lokalnym producentom na poziomie 690,0 mln euro. W ujęciu dziesięcioletnim wzrost produkcji mrożonek warzywnych wynosi 50% - z 457,7 tys. ton w roku 2006 wzrósł do ubiegłorocznych 686,5 tys. ton. Około 95% krajowego przetwórstwa tych produktów skupione jest w 12 firmach i ich zakładach przetwórczych.