1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Import
Tag:

import

Importowane jabłka drożeją

W przedświątecznym tygodniu na Ukrainie zmniejszały się dostawy rodzimych jabłek wysokiej jakości, chociaż ich ceny jeszcze nie wzrastały.

Na czym zarabiamy najwięcej?

Handel polską żywnością wykazuje rosnący biland dodatni. Dla wielu z nas będzie jednak zaskoczeniem informacja na kim i na czym zarabiamy najwięcej.

Ukraina będzie więcej importować

Wiceminister spraw zagranicznych Ukrainy Wiktor Majko powiedział 4 kwietnia na konferencji prasowej w Baku, że jego kraj jest mocno zainteresowany zwiększeniem importu warzyw i owoców z Azerbajdżanu. Nawet pięcio-, sześciokrotnie.

Polska chce handlować z Chinami

Cztery ministerstwa i cztery państwowe agencje uruchomiły wspólny program promocyjny Go China. Jego zadaniem jest zwiększenie wymiany handlowej z Chinami, przyciągnięcie chińskich inwestycji i rozszerzenie współpracy między firmami.

Produkcja bylin w Polsce

Z rozwojem szkółkarstwa zmieniają się asortyment produkowanych roślin oraz upodobania klientów. W Polsce dużym zainteresowaniem producentów oraz nabywców zaczynają cieszyć się byliny. Gwałtowny rozwój uprawy tych roślin nastąpił w ostatnim dziesięcioleciu w Holandii, Wielkiej Brytanii i Niemczech, po wprowadzeniu produkcji w pojemnikach. Dzięki temu byliny stały się towarem atrakcyjnym — można je oferować wtedy, gdy kwitną. To zaś przynosi lepsze efekty niż sprzedaż nasion, kłączy, bulw, cebul czy karp, nawet opatrzonych ozdobnymi etykietami.

Ostatnie artykuły

Nowalijki – na czasie

Mimo całorocznej dostępności warzyw i owoców, nowalijki wciąż funkcjonują, jako coś innego, wyjątkowego, na co się czeka. Nowalijki wywołują mnóstwo pozytywnych skojarzeń. Kojarzą się z dzieciństwem, wiosną, świeżością. Ważne, żeby były polskie i najlepiej uprawiane w gruncie. Urozmaicają nasze posiłki i zaspokajają tęsknotę za czymś świeżym. Stanową pokusę, której wiosną warto się oprzeć – to ocena ekspertów „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców”.

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.