Na czym zarabiamy najwięcej?

Handel polską żywnością wykazuje rosnący biland dodatni. Dla wielu z nas będzie jednak zaskoczeniem informacja na kim i na czym zarabiamy najwięcej.

Największym rynkiem zbytu polskiej żywności nasz sąsiad – zachodni: Niemcy, który kupuje u nas przede wszystkim… ryby – suszone, solone, wędzone. Wcześniej co prawda je imporujemy, ale i tak zarobiliśmy na tym w ubiegłym roku ponad 320 mln euro.  Najwięcej zarabiamy na eksporcie papierosów (1,2 mld euro), drobiu (891 mln euro),  czekolady (781 mln euro), wołowiny (686 mln euro). Rosja jest dla polskiej żywności dopiero szóstym pod względem wielkości obrotów rynkiem (805,7 mln euro) – tu wreszcie pojawiają się nasze owoce, za które zarobiliśmy przed rokiem około 132,4 mln euro. Natomiast w handlu warzywami szklarniowymi bilans mamy ujemny – dla pomidra  wynosi on 58,4 mln euro, ogórka – 21,7 mln euro, sałat i cykorii – 23,3 mln euro.

Za:”Gazeta Wyborcza”

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWięcej afrykańskich jabłek do Europy
Następny artykułNowe letnie odmiany jabłoni

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.