1240×400 – Pakiety Plantpress – Sadowniczy
1240×400 – Pakiety Plantpress – Warzywniczy
234x120_yara_ogolna
234×120-prenumerata-mpssad-2020
234×120-prenumerata-warzywa-2020
Strona główna Tagi Jagoda kamczacka
Tag:

jagoda kamczacka

Udany początek sezonu polskich superowoców

Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych rozwijają współprace. Po akcji prezentującej walory przetworów, przyszedł czas na świeże owoce. Jest duży popyt na pierwsze truskawki, a w mediach ukazało się już ponad 1000 publikacji na temat walorów tego ulubionego owocu Polaków. Plantatorzy angażują się w plany promocji jagody kamczackiej, maliny, agrestu, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i mini-kiwi. Wszyscy zapraszają na zbiory i na pierwsze degustacje.

Eliksir życia

Jagoda kamczacka to gatunek, którego owoce mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Powstający z nich sok, zwany eliksirem życia powinien znaleźć się w codziennej diecie, szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy konieczne jest budowanie odporności. O uprawie tego gatunku, przetwórstwie owoców, zagrożeniach i perspektywach rozmawiałam z Małgorzatą Jaszyk i Marcinem Jaszyk, właścicielami firmy Nutracevit i marki soku Biohaskap.

Współpraca polskich superowoców

Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.

Udany sezon polskich superowoców

Rok 2019 był niezwykły dla branży owoców. Powstała tzw. „jagodowa sztafeta”. Dzięki współpracy między 7 organizacjami zrzeszającymi producentów poszczególnych gatunków oraz grup producentów powstała wspólna oferta i wspólna komunikacja. Branża zaoferowała konsumentom świeże, sezonowe, polskie owoce jagodowe, codziennie, od maja do października. Wspólne, przez ponad pół roku, zachęcała do codziennej konsumpcji dla zdrowia i dla urody. Z taką komunikacją branża dotarła do ponad 27 mln konsumentów.

Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie

W Krakowie trwają Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Odbywają się one w tym samym miejscu (EXPO Kraków) i czasie (od 20 do 22 listopada) co Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii - HORECA® oraz Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii - GASTROFOOD®.

Polskie superowoce od maja do października

Trwa kampania polskich owoców jagodowych. Jest ona dobrym przykładem edukacji konsumentów. Promuje fakt, że polscy producenci są w stanie produkować od maja do końca października. Borówki, truskawki, maliny, dziś, to nie są owoce importowane. Kampania jest przykładem współpracy, która jest pożądana przy każdej produkcji ogrodniczej.

Czy jagoda kamczacka stanie się towarem w Rosji?

Bez żadnych wątpliwości – jest to roślina o wielu cennych właściwościach. Z drugiej – praktycznie nieznana, nie ma na nią rynku. Przyszłość owoców tej jagody w Rosji nie jest więc wcale pewna.

Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego

Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.

Rosyjska jagoda kamczacka trafi do UE

Z rodzimej tundry owoce jagody kamczackiej mają szansę trafić wkrótce na rynek Unii Europejskiej. Jej odmianami obsadza się w Rosji znaczne połacie ziem w różnych regionach europejskiej części Federacji.

Jagoda kamczacka – jest produkcja, nie ma rynku

Jagoda kamczacka w ostatnich latach zdobyła szturmem miejsce na naszych plantacjach. Szacuje się (czy raczej domniemywa), że Polska jest liderem jej produkcji w Europie, może nawet na świecie. Produkcji – być może, natomiast coraz więcej jest sygnałów, że rynku tej jagody ani u nas, ani poza Polską... nie ma.

Ostatnie artykuły

Sytuacja hydrologiczna w maju

Majowe opady tylko nieznacznie poprawiły sytuację, jeśli chodzi o suszę rolniczą. W większości województw wilgotność gleb wzrosła, ale przede wszystkim na poziomie do 7 cm. Wciąż mamy bardzo złą sytuację w lubuskim, wielkopolskim i części kujawsko-pomorskiego, bo tam opady były mniejsze, dlatego gleby wykazują brak wilgotności nawet do głębokości 1 m.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia się.

Komunikat sadowniczy PROCAM 11 z 27.05.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 27.05.2020. Choroby i szkodni w sadach oraz nawożenie. Jabłonie, grusze i czereśnie.