Strona główna Tagi Jagoda kamczacka

jagoda kamczacka

Dzień Owoców i Dzień Polskiej Borówki

Z okazji święta owoców i rozpoczęcia sezonu zbiorów borówki odbyła się wspólna konferencja prasowa Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Promowano współpracę, ideę jagodowej sztafety i walory codziennej konsumpcji. W spotkaniu wzięli udział przedstawicie organizacji branżowych i plantatorzy dziesięciu gatunków owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Rodzinnie i zdrowo na plantacjach jagody kamczackiej

Trwa ogólnopolska akcja "Czerwiec na plantacjach jagody kamczackiej". 27 plantacji zaprosiło konsumentów by pokazać jak wygląda i jak smakuje popularna kamczatka. Wybrane plantacje już przyjęły gości, a trzon akcji przed nami, w najbliższy weekend 20-21 czerwca. Największą atrakcją jest możliwość samodzielnego zabierania owoców.

Udany początek sezonu polskich superowoców

Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych rozwijają współprace. Po akcji prezentującej walory przetworów, przyszedł czas na świeże owoce. Jest duży popyt na pierwsze truskawki, a w mediach ukazało się już ponad 1000 publikacji na temat walorów tego ulubionego owocu Polaków. Plantatorzy angażują się w plany promocji jagody kamczackiej, maliny, agrestu, borówki, porzeczki, jeżyny, aronii i mini-kiwi. Wszyscy zapraszają na zbiory i na pierwsze degustacje.

Eliksir życia

Jagoda kamczacka to gatunek, którego owoce mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Powstający z nich sok, zwany eliksirem życia powinien znaleźć się w codziennej diecie, szczególnie teraz, w dobie pandemii, gdy konieczne jest budowanie odporności. O uprawie tego gatunku, przetwórstwie owoców, zagrożeniach i perspektywach rozmawiałam z Małgorzatą Jaszyk i Marcinem Jaszyk, właścicielami firmy Nutracevit i marki soku Biohaskap.

Współpraca polskich superowoców

Plantatorzy owoców jagodowych intensywnie ze sobą współpracują. Jagodowe są zaliczane do tzw. superfruits - żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia i urody. Producenci akcentują korzyści z ich regularnej konsumpcji. Podpowiadają filiżankę jako wielkość dziennego spożycia. Wspólnie stworzyli ciekawą ofertę handlową. Oferują świeże, sezonowe, polskie superowoce, codziennie przez ponad pół roku.

Udany sezon polskich superowoców

Rok 2019 był niezwykły dla branży owoców. Powstała tzw. „jagodowa sztafeta”. Dzięki współpracy między 7 organizacjami zrzeszającymi producentów poszczególnych gatunków oraz grup producentów powstała wspólna oferta i wspólna komunikacja. Branża zaoferowała konsumentom świeże, sezonowe, polskie owoce jagodowe, codziennie, od maja do października. Wspólne, przez ponad pół roku, zachęcała do codziennej konsumpcji dla zdrowia i dla urody. Z taką komunikacją branża dotarła do ponad 27 mln konsumentów.

Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie

W Krakowie trwają Międzynarodowe Targi Wina ENOEXPO®. Odbywają się one w tym samym miejscu (EXPO Kraków) i czasie (od 20 do 22 listopada) co Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii - HORECA® oraz Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii - GASTROFOOD®.

Polskie superowoce od maja do października

Trwa kampania polskich owoców jagodowych. Jest ona dobrym przykładem edukacji konsumentów. Promuje fakt, że polscy producenci są w stanie produkować od maja do końca października. Borówki, truskawki, maliny, dziś, to nie są owoce importowane. Kampania jest przykładem współpracy, która jest pożądana przy każdej produkcji ogrodniczej.

Czy jagoda kamczacka stanie się towarem w Rosji?

Bez żadnych wątpliwości – jest to roślina o wielu cennych właściwościach. Z drugiej – praktycznie nieznana, nie ma na nią rynku. Przyszłość owoców tej jagody w Rosji nie jest więc wcale pewna.

Jagoda kamczacka – rozpoczęcie pierwszego sezonu handlowego

Z roku na rok popularność jagody kamczackiej rośnie, ale dopiero w grudniu 2018 roku została wpisana na listę tradycyjnej żywności. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283) zezwoliło na legalne wprowadzanie jagody kamczackiej do obrotu na terenie Unii. Przed nami zatem czas pierwszych degustacji.