Strona główna Tagi Jarmuż

jarmuż

Mączlik warzywny pojawił już się na kapuście

Pojawiły się pierwsze osobniki mączlika warzywnego (Aleyrodes proletella) na plantacjach gruntowych kapusty białej głowiastej w fazie BBCH 16-17 wysadzonych w pierwszej dekadzie maja.

Rynek warzyw kapustnych. Analiza sytuacji – pierwsza dekada marca 2018

Jak wygląda aktualna sytuacja na europejskim rynku warzyw kapustnych? Po łagodnym początku roku mroźna końcówka lutego wpłynęła na dostępność niektórych gatunków oraz na handel nimi. Przedstawiamy informacje o sytuacji w pierwszej dekadzie marca.

Kapustne na świecie

Rośliny kapustne uprawiane są na 4,5 mln ha w skali całego globu, przy czym największa produkcja jest w krajach Dalekiego Wschodu – ok. 3,6 mln ha. W Europie to powierzchnia 450 tys. ha, w Afryce 360 tys. ha, w Ameryce Łacińskiej 193 tys. ha, w Ameryce Północnej 154 tys. ha, a na Bliskim Wschodzie 60 tys. ha.

Od 20 lat są ekspertami od rozsad

Profesjonalną produkcję materiału nasadzeniowgo  warzyw rozpoczęli w 1997 roku i od tego czasu rozbudowali swoje rozsadowe imperium do 11 ha nowoczesnych obiektów szklarniowych – założyciele Grupy Producentów Rozsad Krasoń, bo o nich mowa obchodzili w tym roku porcelanowy jubileusz działalności firmy. Z tej okazji 10 czerwca zaproszono klientów grupy  oraz współpracujące firmy do zakładu produkcyjnego w Świętej k. Złotowa na Dni Otwarte pod hasłem "Rozsada bez tajemnic".
 

Czy jarmuż nadaje się na soki? Wyniki badań

W trakcie XX Międzynarodowego Sympozjum KUPS, które miało miejsce od 17 do 19 maja podejmowano także tematykę dotyczącą warzyw, w kontekście ich znaczenia jako surowca przetwórczego.  Jedno z wystąpień dotyczyło  jarmużu.

Dla producentów warzyw kapustnych

18 stycznia w Charsznicy odbyło się kolejne spotkanie dla producentów warzyw kapustnych – tym razem organizatorem była firma Bejo Zaden przy współpracy z firmą Compo Expert Polska.