Od 20 lat są ekspertami od rozsad

Profesjonalną produkcję materiału nasadzeniowgo  warzyw rozpoczęli w 1997 roku i od tego czasu rozbudowali swoje rozsadowe imperium do 11 ha nowoczesnych obiektów szklarniowych – założyciele Grupy Producentów Rozsad Krasoń, bo o nich mowa obchodzili w tym roku porcelanowy jubileusz działalności firmy. Z tej okazji 10 czerwca zaproszono klientów grupy  oraz współpracujące firmy do zakładu produkcyjnego w Świętej k. Złotowa na Dni Otwarte pod hasłem "Rozsada bez tajemnic".
 
Zainteresowanie tajnikami profesjonalnej produkcji rozsady jest w naszym kraju duże co znalazło odzwierciedlenie we frekwencji spotkania w Świętej. Grzegorz Krasoń – właściciel firmy wraz z zespołem przygotowali dla odwiedzających prezentację technologii produkcji rozsad, zaplanowano również panel wykładowy i ekspozycję firm partnerskich. 
Zobacz także galerię zdjęć

Dni Otwarte stanowiły wyjątkową okazję do dokładnego przyjrzenia się całemu cyklowi produkcyjnemu oraz stosowanymi w zakładzie produkcyjnym w Świętej rozwiązaniami technicznymi. Produkcją rozsad w szklarniach pod Złotowem na co dzień kieruje Michał Krasoń – syn właściciela. Podczas Dni Otwartych oprowadzał on wraz z bratem Marcinem oraz innymi pracownikami firmy uczestników spotkania po obiekcie. Prezentowana była m.in. infrastruktura do przygotowywania i recyrkulacji pożywek, które w gospodarstwie sporządza się na bazie nawozów firmy Azelis, linia do mycia i dezynfekcji zwróconych tac, linia do napełniania tac podłożem oraz wysiewu, a także kostkarka do produkcji kostek torfowych o wymiarach 4 x 4 cm przeznaczonych do rozsady selera i sałaty. Umożliwiono również obejrzenie szklarni, w których prowadzona jest produkcja rozsad. Uczestników spotkania szczególnie interesowało profesjonalne wyposażenie obiektu np. maszyna do przycinania rozsady, systemy nawadniania (zalewowy i ramiona zraszające wyposażone w dozownik Dosatron i dysze z możliwością regulacji wielkości kropli) oraz system transportu tac wewnątrz obiektu. Kolejnym przystankiem dla odwiedzających zakład był hartownik, na który rośliny wystawia się na tydzień przed dostawą, a także kotłownia wyposażona w dwa kotły o łącznej mocy 10 MW. Roczne zużycie miału w obiekcie w Świętej wynosi od 2 do 2,5 tys. ton.


Fot2. Pokaz cięcia rozsady selera

Podczas sesji wykładowej prowadzonej przez zaproszonych ekspertów dr Renata Nestorowicz z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu mówiła o zasadach promocji warzyw i owoców. Prelegentka demonstrowała na licznych przykładach jak unikać błędów w komunikacji z klientami i organizować skuteczne promocje. Temat nawadniania w uprawie warzyw przybliżyli Rafał Majerowicz z firmy Tanake oraz Ryszard Łukowicz reprezentujący firmę Adviser. Obydwie te firmy wyposażały szklarnie w Świętej w rozwiązania z zakresu nawadniania i dozowania nawozów.  Spore audytorium zgromadził wykład dr hab. Tomasza Kleibera z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dotyczący podstaw nawożenia warzyw kapustnych. Nie zabrakło również porcji wiedzy dla producentów ekologicznych. Dr inż. Beata Studzińska mówiła o zaleceniach dotyczących ekologicznej uprawy warzyw.
 
W Dniach Otwartych Grupy Producentów Krasoń licznie uczestniczyły firmy partnerskie, które miały na terenie zakładu w Świętej swoje ekspozycje i punkty konsultacyjne. Były wśród nich firmy nasienne, nawozowe, producenci  podłoży oraz dostawcy systemów nawadniających i techniki szklarniowej.

Gratulujemy Grupie Producentów Krasoń doskonale przygotowanego Jubileuszu a wszystkim członkom jej zespołu życzymy sukcesów na dalsze lata działalności.

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł10 faktów o światowym rynku marchwi
Następny artykułSpadają ceny, a chętni tylko na duże owoce

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.