Strona główna Tagi Koszty produkcji

koszty produkcji

Nadchodzi kolejny jabłkowy sezon

Działalność wielu branż w obecnej sytuacji związanej z globalną epidemią COVID-19 jest postawiona pod znakiem zapytania. Sektor owocowo-warzywny nie jest wyjątkiem. W 2020 roku podczas pierwszej i drugiej fali pandemii, sadownicy musieli sprostać wielu wyzwaniom.

Warto wiedzieć – ceny jabłek przemysłowych i koszty produkcji koncentratu

W ostatnich dwóch latach na różne przetwory, przerabiano w Polsce 2,2 – 2,3 mln ton jabłek, w tym 1,9 – 2,0 mln ton na sok zagęszczony. Stanowiło to 55 - 58 % krajowych zbiorów tych owoców. Tylko w Chinach przerabia się więcej jabłek – 5,0 – 5,5 mln ton. 
 

Tania żywność – bardzo droga

Podczas berlińskiego Zielonego Tygodnia odbywa się bardzo wiele konferencji, seminariów, prezentacji – wśród nich widoczne są inicjatywy różnych organizacji ekologicznych, stowarzyszeń producentów żywności organicznej itp. Jedna z nich zaproponowała oryginalny system liczenia pełnych, uwzględniających obciążenie środowiska, kosztów żywności.