Strona główna Tagi Mączniak jabłoni

mączniak jabłoni

Mączniak jabłoni – alert na 17.05.2016 r.

Uwaga - duże nasilenie mączniaka jabłoni ! Porażenie pędów, liści, rozet kwiatowych, kielicha  jest przyczyną zamierania tych organów. Opanowane części roślin pokrywają się nalotem grzybni i zarodników dokonujących kolejnych infekcji (stwierdzamy obfite, nowe źródła patogenu).

Jak nie parch to mączniak

Warunki pogodowe w sezonie wegetacyjnym sprzyjają rozwojowi parcha jabłoni albo mączniaka. Dla rozwoju pierwszego korzystne są bowiem ciepła pogoda i wysoka wilgotność powietrza, a dla mączniaka także ciepła pogoda, ale umiarkowana lub niska wilgotność powietrza. Bywają więc sezony, w których rozwija się parch lub takie, gdy dominuje mączniak jabłoni. W obu przypadkach ochrona chemiczna nie jest łatwa.
 

Nie zapominajmy o mączniaku

W okresie wiosennym, przed kwitnieniem pierwszoplanowym obiektem zainteresowania sadowników jest oczywiście parch jabłoni. Praktycznie wszyscy śledzimy warunki atmosferyczne, komunikaty firm doradczych i koncentrujemy się na wykonywaniu zabiegów ochrony przed tym grzybem. Jednak okres ten to także czas na walkę z mączniakiem na jabłoniach, szczególnie w kwaterach, gdzie występował on w dużym nasileniu w poprzednim sezonie.

Parch, mączniak i … zwójkówki – czym chronić sady?

Podczas spotkania zorganizowanego przez firmę DuPont 26 stycznia w Sandomierzu dominowały tematy związane z problemami w ochronie sadów przed szkodnikami i chorobami w minionym sezonie oraz pomysły na zaradzenie im w nadchodzącym. Przedstawiciele DuPont w tej kwestii proponowali produkty i rozwiązania ze swojej oferty.

Podsumowanie sezonu 2015 – cz. I

W tym sezonie zagrożenie ze strony sprawców parcha jabłoni oraz drobnej plamistości liści drzew pestkowych było mniejsze niż w poprzednich latach. Natomiast tak dużego nasilenia występowania mączniaka jabłoni nie obserwowano od kilku sezonów.

W sadach jabłoniowych przed sezonem 2015

O nasileniu chorób w poszczególnych sezonach wegetacyjnych decyduje kilka czynników, m.in. wielkość źródła infekcji, obecność podatnej na porażenie tkanki oraz przebieg warunków pogodowych zarówno w czasie zimowania patogenów, ich rozwoju, jak i rozprzestrzeniania się wiosną. Panujące w sezonie zimowym (2013/2014) warunki atmosferyczne były wyjątkowo korzystne dla rozwoju patogenów grzybowych w sadach.

Prognozy wystąpienia parcha jabłoni i mączniaka w 2015 r.

Nadchodzący sezon ochrony przed tą wciąż najgroźniejszą chorobą jabłoni najprawdopodobniej nie będzie należał do najłatwiejszych. Wielu sadowników nie poradziło sobie w poprzednim roku ze zwalczeniem grzyba Venturia inaequalis, dlatego też źródło infekcji jest bardzo duże.

Przed sezonem w Obrazowie

Pod koniec marca Zakład Zaopatrzenia Ogrodniczego Warka Sp. z o.o. zorganizował w Obrazowie w Powiecie Sandomierskim spotkanie dla sadowników, na którym omówione zostało kilka ważnych zagadnień przed rozpoczynającym się sezonem wegetacyjnym.

UWAGA NA MĄCZNIAKA JABŁONI

Choroba ta powodowana przez grzyb Podosphaera leucotricha jest — po parchu jabłoni — najpowszechniej występującą w sadach jabłoniowych. Nasilenie mączniaka jabłoni jest zmienne w poszczególnych latach, do czego w znacznej mierze przyczyniają się zimowe spadki temperatury. Sprawca choroby zimuje bowiem w postaci strzępek grzybni w pąkach, które zostały zakażone w poprzedzającym sezonie. Zakażone pędy mają często zahamowany wzrost, a ich wierzchołki są przebarwione na srebrzystoszaro. Zważywszy, że tegoroczna zima nie poczyniła znaczących uszkodzeń porażonych pąków należy się liczyć z koniecznością wykonania w wielu sadach wczesnowiosennych zabiegów w celu ograniczenia infekcji pierwotnych. Jedną z metod jest wycinanie porażonych pędów, na których wczesną wiosną pojawiają się objawy tej choroby (np. na rozwijających się liściach), inną zaś — stosowanie fungicydów hamujących zarodnikowanie grzyba P. leucotricha. W towarowych sadach wycinanie porażonych pędów jest jednak rzadko praktykowane ze względu na pracochłonność, mimo iż z punktu widzenia integrowanej ochrony bardzo polecane. Dlatego podstawową metodą ograniczania źródła infekcji w takich sadach są zabiegi chemiczne.