Strona główna Tagi Małopolski festiwal smaku

małopolski festiwal smaku

Miód zwycięzcą Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie

Miód nektarowo-spadziowy, chleb żytni razowy, twarożek i sok malinowy zdobyły w niedzielę uznanie jury i publiczności podczas półfinału 11. edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku w Tarnowie. Podczas rozgrywanego w czasie festiwalu konkursu "Małopolski smak" produkty i potrawy ocenia profesjonalne jury i publiczność. Produkty oceniane są w czterech kategoriach: ekologiczne przysmaki, tradycyjne specjały, smakołyki z legendą oraz "jak u mamy". Ogłoszenie wyników odbyło się na zakończenie imprezy.

Rozstrzygnięto półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wieliczce

W plebiscycie publiczności w kategorii "ekologiczne przysmaki" najwięcej głosów zdobyły paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem Lucyny Gaweł z gospodarstwa ekologicznego w Woli Batorskiej. Spośród "tradycyjnych specjałów" największe uznanie zdobył ekomiód z Pasieki Morawskich w Sękowej; w kategorii "smakołyków z legendą" zwyciężyła woda mineralna "Małopolanka Zdrój"; a najlepszą potrawą "jak u mamy" okazała się szarlotka Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska (gm. Gdów).