Rozstrzygnięto półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku w Wieliczce

W plebiscycie publiczności w kategorii "ekologiczne przysmaki" najwięcej głosów zdobyły paluszki ziemniaczane z kwaśnym mlekiem Lucyny Gaweł z gospodarstwa ekologicznego w Woli Batorskiej. Spośród "tradycyjnych specjałów" największe uznanie zdobył ekomiód z Pasieki Morawskich w Sękowej; w kategorii "smakołyków z legendą" zwyciężyła woda mineralna "Małopolanka Zdrój"; a najlepszą potrawą "jak u mamy" okazała się szarlotka Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska (gm. Gdów).
Małopolska ma już 144 produkty tradycyjne, które produkowane są średnio od 50 lat w niezmienionej recepturze.
 
Kolejne półfinały Małopolskiego Festiwalu Smaku odbędą się w: Oświęcimiu (14 czerwca), Wadowicach (21 czerwca), Miechowie (5 lipca), Nowym Targu (12 lipca), Tarnowie (19 lipca) i Starym Sączu (26 lipca).
 
Małopolski Festiwal Smaku zakończy się na krakowskim placu Wolnica w ostatni weekend sierpnia (29 i 30 sierpnia) z udziałem najlepszych producentów z całej Małopolski.
 
Małopolski Festiwal Smaku to największe w Polsce regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym; promuje małopolskich producentów, produkty lokalne i tradycyjne oraz potrawy regionalne. Impreza organizowana jest od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Organizatorem Małopolskiego Festiwalu Smaku jest województwo małopolskie.

za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomysł na odwiedzenie firmy
Następny artykułVII Piknik „Lato pod drzewami”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.