Strona główna Tagi Marchew dla przetwórstwa

marchew dla przetwórstwa

Przewaga kontraktowa w skupie marchwi – UOKiK reaguje

Wydłużanie czasu na zapłatę, brak informacji o terminie dostaw i nakłanianie do rezygnacji z części należności – to praktyki stosowane przez spółkę Cykoria wobec dostawców marchwi. UOKiK wydał pierwszą decyzję w sprawie nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej. Cieszy fakt, że przedsiębiorca szybko zobowiązał się do zmiany swoich działań –  podkreśla Urząd.

Ruszyła Agro Akademia Warzywnicza

W tym tygodniu rozpoczął się cykl spotkań pod hasłem Agro Akademia Warzywnicza BASF. Jak przekazywał Maciej Wita to już drugi rok, w którym BASF, wraz z partnerskimi firmami, organizuje szkolenia dla producentów i przetwórców warzyw. Zimowa Agro Akademia to przede wszystkim wykłady i spotkania z ekspertami, a letnia – odbywa się w formie warsztatów polowych. Pierwsze spotkanie w tym roku dla producentów i przetwórców warzyw odbyło się 23 stycznia w Toruniu.

Poprawić jakość marchwi przemysłowej

Uprawiając marchew z przeznaczeniem do przetwórstwa (soki, kostka, plastry, susz etc.) producent boryka się nie tylko z doborem odpowiedniej odmiany, odpowiednim przygotowaniem pola czy uzyskaniem wysokich plonów, ale także z parametrami jakościowymi przy tego typu produkcji, które są równie ważne, a być może najważniejsze. Wyzwania (normy jakościowe) jakie stawiają przed producentem zakłady skupujące produkt do przetworzenia są coraz wyższe.

Kalkulacja uprawy marchwi dla przetwórstwa

W ostatnich pięciu latach produkcja marchwi waha się w granicach od 0,7 mln ton do 0,9 mln ton. Opłacalność produkcji tego warzywa jest bardzo zmienna, a koszty środków produkcji oraz te ponoszone na zabiegi uprawowe, zbiór i sprzedaż marchwi znaczne.