Strona główna Tagi Marnotrawstwo żywności

marnotrawstwo żywności

W Polsce marnuje się około 9 mln ton jedzenia

Około 9 mln ton żywności każdego roku trafia na wysypiska śmieci. Ponad 6 mln ton marnuje się w procesie produkcji, a za wyrzucanie 2 mln ton odpowiadają konsumenci. Przyznaje się do tego 60 proc. społeczeństwa. Eksperci podkreślają, że dużo żywności wyrzucana jest przez dzieci w szkołach – robi to trzech na czterech uczniów. Skala marnotrawstwa może być ograniczona przez mądre planowanie zakupów, odpowiednie przechowywanie produktów i przygotowywanie posiłków.

Warsztaty, szkolenia i pochody z okazji Światowego Dnia Żywności

Warsztaty zdrowego odżywiania, szkolenia jak nie marnować żywności, a także pochody i korowody w różnych miastach wzywające do ograniczenia marnotrawstwa jedzenia organizują w piątek z okazji ustanowionego przez ONZ Światowego Dnia Żywności polskie banki żywności.

W polskich domach marnuje się 2 mln ton jedzenia

Blisko 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach; wyrzuca się najwięcej pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów - wynika z ogłoszonego w środę raportu "Nie marnuj jedzenia 2015", przygotowanego przez Federację Polskich Banków Żywności (FPBŻ).

„Brzydkie” owoce i warzywa we Francji na topie

Trwająca już rok kampania wspierająca spożycie i sprzedaż tzw. ”brzydkich warzyw i owoców” dała doskonałe rezultaty. Nie mieszczące się w I klasie jakościowej owoce i warzyw – czyli te o  brzydkiej skórce, zniekształcone lub w inny sposób „wybrakowane” są sprzedawane we Francji w wielu sieciach po zdyskontowanej o 30% cenie.

W Polsce wyrzuca się 9 mln ton jedzenia

Niezjedzoną, przeterminowaną lub kupioną w nadmiarze żywność wyrzuca 35 proc. Polaków. Generuje to nie tylko większe wydatki gospodarstw domowych, lecz także przyczynia się do marnowania wody i energii potrzebnych przy produkcji żywności. Nie wykorzystujemy jedzenia należycie także dlatego, że przetwarzamy je i gotujemy w sposób, który prowadzi do utraty cennych składników odżywczych.