Strona główna Tagi Nektary

nektary

Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.

Branża sokownicza w handlu

Centrum Monitoringu Rynku jest firmą zajmującą się analizowaniem trendów sprzedażowych na podstawie przeglądów danych z placówek handlowych. Zbiera paragony z ok. 5000 sklepów spożywczych, blisko 3 mln faktur, paragonów. Podczas XX Sympozjum KUPS Hubert Hozyasz, prezes CMR zrelacjonował badanie rynkowe podczas którego porównywano paragony, w których występowały cztery produkty: dwulitrowe opakowanie Caprio, impulsowe opakowanie 500 ml Tymbark wiśniowy, 500 ml Kubuś Play!, 500 ml świeży sok marchwiowy Marwit. Co można wyczytać z takich dokumentów?
 

Produkcja soków i nektarów w UE28

Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało Raport Rynkowy 2016 dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, który jest zawiera dane za rok poprzedni - 2015. Obejmuje on charakterystykę branży sokowniczej w 31 krajach europejskich – oprócz państw unijnych raport zawiera dane z rynku tureckiego, szwajcarskiego i norweskiego.

Większość Polaków odróżnia sok od napoju

Blisko dwie trzecie Polaków wie, że sok składa się w przynajmniej 85 proc. z owoców oraz nie zawiera sztucznych aromatów, barwników czy konserwantów - wynika z sondażu TNS Polska. Ankietowani potrafią odróżnić napoje, większe trudności sprawia zdefiniowanie nektarów.

Raport z europejskiego rynku soków i nektarów

Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało "Raport rynkowy 2014" dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, opracowywany przez Canadean Ltd. Raport ten obejmuje charakterystykę branży sokowniczej 31 krajów europejskich.