Produkcja soków i nektarów w UE28

Europejskie Stowarzyszenie Soków Owocowych (AIJN) opublikowało Raport Rynkowy 2016 dotyczący europejskiego rynku soków i nektarów z owoców i warzyw, który jest zawiera dane za rok poprzedni - 2015. Obejmuje on charakterystykę branży sokowniczej w 31 krajach europejskich – oprócz państw unijnych raport zawiera dane z rynku tureckiego, szwajcarskiego i norweskiego.
Konsumpcja soków i nektarów z owoców i warzyw w krajach UE w 2015 roku wyniosła 9,631 mld litrów i była niższa o 0,73% w stosunku do roku 2014. Ze wspomnianej ilości około 6,142 mld litrów stanowiła konsumpcja 100% soków owocowych i warzywnych, a 3,489 mld litrów nektarów (zawierających od 25 do 99% soku) 
Liderem w spożyciu są nadal Niemcy (z 24,8% udziałem), a kolejne miejsca zajmuje Francja (15,6%), Wielka Brytania (11,8%), Hiszpania (9,7%) oraz Polska (8,3%). W sumie w omawianym w raporcie roku 2015 Niemcy skonsumowali 2,391 mld litrów soków i nektarów, następnie 1,505 mld litrów Francuzi, 1,140 mld litrów Brytyjczycy, 941,0 mln litrów Hiszpanie i 757,0 mln litrów Polacy. Średnia konsumpcja przypadająca na 1 Niemca to około 29,4 litra/osobę. Na drugim miejscu znalazła się Malta z wynikiem 28 litrów/osobę a na trzecim miejscu Holandia – 25,9 litra/osobę. 
Najpopularniejszym smakiem soków i nektarów w UE jest pomarańczowy (36,7%) następnie wieloowocowy (19,4%), jabłkowy (15,1%), brzoskwiniowy (3,5%) oraz ananasowy (3,5%). Soki i nektary pomarańczowe szczególnie upodobali sobie Irlandczycy (70,9%), Anglicy (56,5%), Szwedzi (56,5%), oraz Luksembrugczycy (55%). Natomiast soki i nektary jabłkowe najpopularniejsze są w Danii (29,6%), w Grecji (28,8%), w Austrii (28,1%), Chorwacji (25,9%), Czechach i na Litwie (23,3%) oraz w Polsce (23,1%). 
Zdecydowanym liderem w krajach UE w rodzajach opakowań do soków i nektarów są kartony (61,2%), drugie miejsce zajmują butelki plastikowe (29,2%), następnie butelki szklane (8,6%). 
Zgodnie z najnowszym Raportem Rynkowym AIJN konsumpcja soków i nektarów w Polsce w 2015 roku wyniosła 757,0 mln litrów, a tym samym wzrosła o 8,3% w stosunku do 2014 roku, w tym samych soków o 10,6%, a nektarów o 4%. Rynek polski wyróżnia się na tle pozostałych europejskich rynków najwyższym wzrostem spożycia soków i nektarów w ostatnim roku. Spożycie soków wynosi w ten sposób 13 litrów na osobę na rok. 
Na odnotowanie zasługują preferencje smakowe Polaków – pomarańczowy (24,5%), jabłkowy (23,1%), warzywne w tym marchwiowe (17,1%), wieloowocowe (12,6%) oraz grejpfrutowy (8%). 
Polscy producenci soków i nektarów preferują opakowania kartonowe (48,6%), następnie butelki plastikowe (25%) i na końcu butelki szklane (19,5%). 
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZmiana ustawy o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych
Następny artykułMniej wiśni w Niemczech

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.