Strona główna Tagi Nicienie
Tag:

nicienie

Konferencja warzywnicza

Firma Intermag zaprasza na KONFERENCJĘ WARZYWNICZĄ, która odbędzie się 5 sierpnia br. (poniedziałek) o godz. 16.00 w restauracji Patrycja w Skalbmierzu. Współorganizatorzy spotkania: AgroJurek, Bejo...

Sprzedać można nawet chwasty

Modę na ekologię widać także coraz części w ofercie szkółkarskiej bylin. Ci, którzy nie chcą stosować chemii w swoich ogrodach do walki ze szkodnikami i chorobami roślin chętnie „sięgają” po odstraszające je byliny, w tym często nawet pospolite chwasty.

Czosnek galicyjski – certyfikacja i uprawa

Czosnek galicyjski wskutek starań Stowarzyszenia Czosnek Galicyjski uzyskał w sierpniu ub.r. europejski znak jakości Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).

Uprawa marchwi bez nicieni

Prezentacje doświadczeń polowych w uprawie marchwi z zastosowaniem produktów mikrobiologicznych firmy Intermag odbyły się 30 września w powiecie kazimierskim (Sielec-Kolonia, Krzyż, woj. świętokrzyskie). Uczestnicy spotkania mieli okazję zobaczyć efekty zastosowania produktów mikrobiologicznych ograniczających rozwój populacji szkodliwych dla roślin nicieni glebowych w różnych kombinacjach (solo, ze ś.o.r.) w aż czterech lokalizacjach doświadczalnych (w gospodarstwach Pawła Kawalca, Piotra Pudo i Grzegorza Włodarskiego).

Czosnek, susza i nicienie

W gospodarstwie Edwarda Kwietnia w Woli Zagojskiej Dolnej (woj. świętokrzyskie) 22 czerwca odbyło się spotkanie polowe dotyczące czosnku. Organizatorami wydarzenia były firmy Intermag i Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Polan.

Biologiczna dezynfekcja podłoży. Nowy środek przetestowany

Producenci warzyw, ale także i truskawek, wkrótce będą mogli przestać się martwić o niszczące uprawy patogeniczne grzyby czy nicienie obecne w glebie. Pojawił się nowy biologiczny sposób dezynfekcji gleby.

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.