Strona główna Tagi NULL

NULL

PROGRAM POPRAWY JAKOŚCI OWOCÓW

Polskie sadownictwo ma największe w Europie możliwości rozwoju, ale żeby dobrze je wykorzystać należy zmienić podejście do produkcji owoców. Przede wszystkim, trzeba więcej uwagi zwracać na jakość owoców, a nie jak do tej pory — na ilość. Sadownicy, którzy sprostają nowym wymaganiom w produkcji owoców deserowych, skorzystają w pierwszych kilku latach po integracji z relatywnie wyższych cen zbytu owoców. Wielokrotnie słyszy się jednak o odrzuceniu partii przygotowanych do eksportu owoców, ze względu na niespełnienie wymagań jakościowych. Niestety, najczęściej dyskwalifikowane parametry niełatwo jest poprawić tradycyjnymi metodami agrotechnicznymi. Arysta Agro Polska wychodzi na przeciw oczekiwaniom wielu sadowników dostarczając nowoczesne "narzędzie", wspomagające uzyskanie pożądanej jakości owoców. Wprowadzany Program Poprawy Jakości Owoców kompleksowo rozwiązuje problemy związane z wielkością owoców, zdolnością i jakością przechowalniczą, ordzawieniami i pękaniem owoców.

CO I JAK UPRAWIAĆ?

W czasie przedświątecznego szkolenia 17 grudnia ub. ro­ku ogrodnikom z Pobiednika propozycje odpowiedzi na pytanie, co i jak uprawiać, przedstawiły firmy nasienne Rijk Zwaan,...

OCHRONA ROŚLIN WRZOSOWATYCH PRZED FYTOFTOROZĄ

Wśród wielu chorób stwierdzanych na roślinach wrzosowatych fytoftoroza należy do najgroźniejszych. Pojawienie się jej w szkółce czy w ogrodzie prowadzi na ogół do zamierania roślin lub drastycznego obniżenia ich wartości zdobniczej. Spośród ponad 80 gatunków z rodzaju Phytophthora stwierdzono na roślinach wrzosowatych występowanie kilkunastu. Najczęściej są to: P. citricola, P. cinnamomi, P. citrophthora, a od kilku lat również P. ramorum. Uprawa w szkółce, ogrodzie czy na działce kilku gatunków roślin wrzosowatych może prowadzić do kumulowania się tej grupy patogenów na resztkach roślin i w glebie. Stwarza to jeszcze większe zagrożenie dla poszczególnych gatunków roślin.

WSZYSTKO, CZEGO POTRZEBA W NOWOCZESNYM OGRODNICTWIE (CZ. I)

W ubiegłorocznych międzynarodowych targach Horti Fair w Amsterdamie, trwających od 3 do 6 listopada, uczestniczyło ponad 900 wystawców z 50 państw. Już po raz piąty połączono wystawę kwiatów (czyt. HO 12/2004), środków produkcji ogrodniczej, szklarni, ich wyposażenia technicznego. Podczas czterech dni targów przez hale kompleksu RAI przewinęło się ponad 54 tysiące zwiedzających z 118 krajów.

Z WYJAZDU NAD JEZIORO BODEŃSKIE (CZ. II)

W pierwszej części relacji z wyjazdu członków Klubu Sadowniczego przy firmie Bayer CropScience (HO 11/2004) Autor omówił, między innymi, stosowane w Niemczech systemy uprawy i nawożenia czereśni oraz możliwości ochrony ich przed deszczem (red.).

O CZYM MÓWIONO NA SZKOLENIACH W KALISZU?

W okresie jesienno-zimowym w rejonie Kalisza organizowane jest wiele szkoleń dla ogrodników. W końcu listopada odbyły się dwa — poświęcone uprawie pomidorów i ogórków pod osłonami.

CHOROBY GŁOGU

Zgorzel siewek Objawy. Bezpośrednio po wysiewie lub skiełkowaniu nasion następuje zgnilizna i obumieranie — wykształcających się — korzenia i pędu. Na rozsadniku obserwuje się więc puste place,...

W OCHRONIE UPRAW OGRODNICZYCH

Rozwój nowych technologii w produkcji ogrodniczej musi w coraz większym stopniu uwzględniać zasady racjonalnego i bardziej bezpiecznego dla środowiska stosowania agrochemikaliów, a zwłaszcza środków ochrony roślin (ś.o.r.). Takie zasady rządzą koncepcją Rolnictwa Precyzyjnego, która zakłada użycie inteligentnych technik umożliwiających stosowanie ś.o.r. tylko tam, gdzie jest to niezbędne, tylko w takiej ilości, jaka jest konieczna i przy ograniczonych zagrożeniach dla środowiska przyrodniczego.

NAWADNIANIE A WIELKOŚĆ JABŁEK

Wysokie wymagania konsumentów zmuszają producentów owoców do stałego podnoszenia poziomu technologii uprawy i zwrócenia szczególnej uwagi na jakość towaru. Jakość jest pojęciem bardzo szerokim, według jednej z wielu definicji jest to "własność doznawana za pomocą zmysłów". W przypadku owoców mówimy przede wszystkim o jakości konsumpcyjnej, przechowalniczej i przetwórczej. Są to zespoły cech wpływające na atrakcyjność owoców z punktu widzenia konsumenta, a także na możliwości ich przetwarzania i przechowywania. Poszczególne cechy jakościowe to wielkość owoców, zabarwienie skórki, jędrność, kwasowość, zawartość ekstraktu, skład chemiczny. Podstawową cechą jakościową, na którą ma wpływ wilgotność gleby, jest wielkość owoców.

WARUNKI PRODUKCJI ZDROWEJ ROZSADY

W uprawach pod osłonami czystość i higiena oraz zdrowe i wolne od chorób podłoże decydują o zdrowotności roślin oraz wielkości i jakości plonów. Aby sprostać tym wymaganiom, należy przedwegetacyjnie odkażać: podłoża, wewnętrzne powierzchnie pomieszczeń i urządzeń uprawowych, narzędzia, folie i materiały wielokrotnego użytku (doniczki lub wielodoniczki plastikowe, itp.). Zabieg ten pozwoli na eliminację chorobotwórczych mikroorganizmów — grzybów, bakterii i wirusów — a także szkodników, które zasiedlają szklarnie, tunele foliowe i inne pomieszczenia uprawowe.